Sigbjørn Gjelsvik (Sp): Ble myndighetene varslet av Telenor i forkant av at selskapet inngikk samarbeid med Huawei om utbygging av 5G bl.a. i Kongsberg og hvilken respons ble i så fall gitt, hva innebærer det at Huawei bidrar med radio og kjernenett, har Forsvaret vært involvert i en analyse av de sikkerhetsmessige konsekvensene av dette, og hva er regjeringens vurdering av konsekvensene av dette ut i fra et sikkerhets- og beredskapsmessig perspektiv?
Begrunnelse
Telenor skriver på sine egne hjemmesider at de skal bygge ut 5G-nett blant annet i Kongsberg og at Huawei er inne som viktig partner, blant annet med ansvar for utbygging av kjernenett:
«Telenor Research, Telenor Norge og Telenor Satellite etablerer 5G-VINNI på to lokasjoner i Norge. En i Kongsberg, der Telenor skal pilotere 5G, og en i Stor-Oslo-området. Nokia skal levere virtualiseringsplattformen og orkestreringssystemet. Ericsson og Huawei bidrar med radio og kjernenett, mens Cisco leverer løsning for analyse av IoT-data.»
Telenor skriver videre at deres mål med pilotprosjektene
"er å gjøre det så enkelt som mulig å teste og bruke plattformen, og vi oppfordrer industriaktører til å ta aktivt del i prosjektet."
Til InnoMag 12. februar 2018 sier Anders Krokan, kommunikasjonssjef i Telenor, at selskapet ser for seg at 5G-nettet - når det er klart - vil kunne revolusjonere en rekke samfunnsområder:
"5G-teknologien vil fundamentalt kunne endre flere samfunnskritiske operasjoner som trafikkavvikling, helsetjenester og viktige kommunikasjonstjenester som nødkommunikasjon."
I svar til undertegnede på spørsmål av 3. august 2018, skriver statsråden bl.a. følgende:
"I den åpne trusselvurderingen for 2018 anser PST bl.a. virksomheter innen kritisk infrastruktur som særskilt utsatt etterretningsmål, og flere lands tjenester, deriblant kinesiske, vil kunne utføre uønsket og skadelig virksomhet på dette området.
Sikkerhetslovens § 29a har til hensikt å motvirke at kritisk infrastruktur blir utsatt for, eller brukt til, spionasje og sabotasje. Bestemmelsen pålegger virksomheter som eier eller rår over kritisk infrastruktur, å foreta en risikovurdering ved anskaffelser til kritisk infrastruktur, og å handle ut fra utfallet av risikovurderingen. Bestemmelsen pålegger virksomheter å varsle myndighetene dersom virksomheten ønsker å gjennomføre en anskaffelse som kan innebære en ikke ubetydelig risiko for at sikkerhetstruende virksomhet blir etablert eller gjennomført."