Kari Elisabeth Kaski (SV): Hvert år forsvinner barn fra skolen, uten at skolene får tilgang til opplysninger om hvor de oppholder seg. Arbeids- og velferdsdirektoratet vil ikke samarbeide med Oslo kommune om å dele slike opplysninger, fordi de har strenge regler for taushetsplikt. Det er behov for å dele informasjon på tvers av etater for å være trygge på at alle barn får opplæring.
Vil statsråden endre loven slik at informasjon kan deles?
Begrunnelse
Hvert år opplever Oslo-skoler at mange barn aldri møter til skolestart, eller at de har langvarig udokumentert fravær. Ofte har familiens lokale NAV-kontor opplysninger om hvor barna oppholder seg, men NAV-kontoret har ikke lov til å dele disse opplysningene med skolene eller Utdanningsetaten, på grunn av strenger regler om taushetsplikt.
Det er akkurat den informasjonen NAV sier de har, som vil være til stor hjelp for skolemyndighetene, nemlig om barnet oppholder seg i Norge, eventuelt at barnet går på skole i en annen kommune, eller at NAV ikke har funnet familien og på det grunnlag stanset barnetrygden. Denne informasjonen er til stor hjelp for Utdanningsetaten, slik at de kan gjøre bedre vurderinger av om de skal henlegge en sak, anmelde eller fortsette sin søken etter eleven.
Utdanningsetaten søkte i desember 2017 Arbeids- og velferdsdirektoratet om å få dispensasjon fra reglene om taushetsplikt, slik at NAV-kontorene kan gi opplysninger om foreldre og barns oppholdssted, eventuelt kun opplysninger om hvorvidt familien befinner seg i utlandet eller en annen kommune. Det er søkt om dispensasjon fra taushetsplikten etter NAV-loven § 7 tredje ledd, jf. forskrift til NAV-loven av 30. juni 2006 (nr. 736). I mai 2018 svarte Av.dir på søknaden med et avslag. I svarbrevet fra Arbeids- og velferdsdirektoratet begrunnes avslaget med «at opplysningar til andre offentlege myndigheiter berre gis så langt det er nødvendig for å fremje Arbeids- og velferdsetatens oppgåver. Opplysningane kommunene har behov for vil i hovudsak være egna til å fremje dykkar oppgåver, og i liten grad fremje Arbeids- og velferdsetatens oppgåver.»