Skriftlig spørsmål fra Ole André Myhrvold (Sp) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:2187 (2017-2018)
Innlevert: 04.09.2018
Sendt: 04.09.2018
Besvart: 11.09.2018 av klima- og miljøminister Ola Elvestuen

Ole André Myhrvold (Sp)

Spørsmål

Ole André Myhrvold (Sp): Kan statsråden redegjøre for fremdriften i arbeidet med oppfølgingen av Stortingets vedtak om forslag til tiltak og virkemidler for overvannsproblematikk, inkludert en vurdering av en egen sektorlov for vann- og avløp samt anslå tidsmessig når Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget med sak om dette?

Begrunnelse

I juni 2017 behandlet Stortinget representantforslag fra Senterpartiet om en sektorlov for vann- og avløpssektoren, jf. Innst. 436 S (2016–2017). Forslaget om legge fram forslag til en sektorlov for vann- og avløpssektoren fikk ikke flertall. Imidlertid ble det flertall for følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen gjennomgå anbefalingene fra overvannsutvalget (NOU 2015:16), og komme tilbake til Stortinget på egnet måte med forslag til tiltak og virkemidler for overvannsproblematikk, inkludert en vurdering av en egen sektorlov for vann- og avløp.»

I Prop 1S (2017-2018) under Klima- og miljødepartementet er følgende vurdering knyttet til vedtaket fra Innst 436 S (2016-2017):

«Regjeringa arbeider med å gjennomgå tilrådingane frå overvassutvalet (NOU 2015: 16). Det er føreslått ein pakke av verkemiddel som må sjåast i samanheng og som til saman vil medverke til å oppnå måla om å førebyggje skade på busetnad, infrastruktur, helse og miljø. Regjeringa vil komme tilbake til Stortinget på eigna måte.»

Ola Elvestuen (V)

Svar

Ola Elvestuen: God håndtering av overvann er svært viktig når vi skal tilpasse oss et klima i endring. Både mer ekstremnedbør og samfunnsutviklingen med mer fortetting vil hver for seg øke intensiteten i overvannsavrenning. Mange kommuner jobber godt og er kommet langt i arbeidet med å forebygge overvannsskader. Arbeidet med å følge opp overvannsutvalgets utredning gis høy prioritet av Regjeringen. Utvalget har foreslått en rekke endringer i flere lover. Disse må sees i sammenheng og berører ulike samfunnsaktører og flere av lovendringsforslagene må konsekvensvurderes før endringer kan sendes på høring og fremmes for Stortinget. Dette gjelder også utvalgets forslag til endringer i vass- og avløpsanleggslova om regulering av forholde mellom kommunen som anleggseier og abonnentene som tjenestemottakere. Jeg viser til budsjettproposisjonen for 2018 hvor det fremgår at Regjeringen vil komme tilbake til Stortingets vedtak om oppfølging av overvannsutvalgets utredning på egnet måte.