Skriftlig spørsmål fra Rigmor Aasrud (A) til finansministeren

Dokument nr. 15:2201 (2017-2018)
Innlevert: 05.09.2018
Sendt: 06.09.2018
Besvart: 12.09.2018 av finansminister Siv Jensen

Rigmor Aasrud (A)

Spørsmål

Rigmor Aasrud (A): Hvilke tiltak vil finansministeren vurdere for å sikre verdiutvikling både på beholdning og utbetaling av tjenestepensjon fra fripoliser?

Begrunnelse

Fripoliser utgjør hovedkilden til pensjoner som supplerer folketrygden. Samlet fripolisekapital er på 350 milliarder kroner fordelt på rundt 700 000 personer. Kapitalen vil stige raskt og vil nå sitt toppunkt om få år på 500 milliarder kroner. Det eksisterer ikke lenger noe marked for fripoliser, og det er ikke utsikter til avkastning som fripolise-innehaverne i utgangspunktet er blitt lovet. Fripolisekapitalen blir i dag i stor grad investert i pengemarkedet med lav avkastning, som følge av regelverket selskapene er underlagt. Dette utgjør et stort pensjonstap for den enkelte, men også et stort samfunnsøkonomisk tap.
LO, Fagforbundet og Pensjonistforbundet har fått FAFO til å lage rapporten "Ikke som forventet", som ser på ulike måter dette kan løses på. Én av mulighetene som lanseres er at staten kan bidra til en løsning ved at det opprettes et eget selskap der fripoliser kan plasseres, hvor det legges til rette for en bedre forvaltning av midlene.

Siv Jensen (FrP)

Svar

Siv Jensen: Finansdepartementet nedsatte i november 2017 en arbeidsgruppe med medlemmer fra Arbeids- og sosialdepartementet, Finanstilsynet og Finansdepartementet for å vurdere hvordan kapitalen knyttet til garanterte ytelser i livsforsikringsforetak og pensjonskasser er forvaltet, hvilken avkastning det har vært på midlene, og hvordan avkastningen og risikoen ved forvaltningen av pensjonsmidlene har vært fordelt mellom kunde og leverandør. Arbeidsgruppen skal også vurdere om det er mulig å gjøre regelverksendringer som klart er til kundenes fordel ved at de gir kundene økte avkastningsmuligheter innenfor en moderat risikoøkning.
Departementet opprettet samtidig en referansegruppe for å gi innspill underveis i arbeidsgruppens arbeid, med deltakere fra Akademikerne, Arbeidsgiverforeningen Spekter, Finans Norge, Forbrukerrådet, Hovedorganisasjonen Virke, Landsorganisasjonen i Norge, Næringslivets Hovedorganisasjon, Pensjonskasseforeningen, Unio og YS.
FAFO-rapporten som representanten Rigmor Aasrud viser til er tatt opp i referansegruppens møter og også oversendt til arbeidsgruppen.
Arbeidsgruppen tar sikte på å levere sin rapport innen utgangen av september, og rapporten vil da bli lagt ut på departementets nettside. Departementet vil så vurdere den videre oppfølgingen.