Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:2213 (2017-2018) Innlevert: 07.09.2018 Sendt: 07.09.2018 Besvart: 14.09.2018 av olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg
Lars Haltbrekken (SV): Til Stavanger Aftenblad 6. september 2018, sier olje- og energiministeren: "Men det betyr mye for mange at oljeselskapene får nytt areal de kan lete i." Samtidig slår statsråden i samme intervju fast at områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja ikke skal åpnes i denne stortingsperioden. Hvilke nye områder ser statsråden for seg å åpne for oljeindustrien?
Kjell-Børge Freiberg: Min jobb er å forvalte de norske petroleumsressursene på vegne av det norske folk. Det betyr å gjennomføre petroleumspolitikken slik den er forankret i Stortinget. Den petroleumspolitikken regjeringen fører framgår av Prop. 80 S (2017-2018) og har bred støtte i Stortinget, jf. Innst. S 368 (2017-2018).Kontinuerlig tilgang på nye, attraktive leteområder er viktig for god ressursforvaltning, den langsiktige verdiskapingen fra norsk sokkel og for aktiviteten i leverandørindustrien over tid. Dermed også for sektorens store betydning for velferdssamfunnet. Uten ny leting blir det ikke funn som kan bygges ut. Det er derfor viktig for staten å holde et forutsigbart og høyt tempo i tildeling av leteareal. Jevn tilgang til leteareal er også viktig for å opprettholde kompetansenivået i næringen og å bidra til effektiv ressursbruk i oljeselskapene. Dette tjener staten som ressurseier på. Flytter eller reduseres kompetansen i næringen tar det mange år å bygge den opp igjen.Regjeringen har ikke planer om å åpne nye områder for petroleumsvirksomhet i inneværende periode. Regjeringen vil derimot videreføre dagens praksis med jevnlige konsesjonsrunder på norsk sokkel i åpnet, tilgjengelig areal for å gi næringen tilgang på nye letearealer. Regjeringen vil i tillegg fortsette kunnskapsinnhentingen gjennom videre kartlegging av petroleumsressursene, også i områder som ikke er åpnet for petroleumsvirksomhet, jf. Prop. 80 S (2017-2018). Gjennom konsesjonsrundene tildeles nye utvinningstillatelser til oljeselskapene. Dette gir grunnlag for ny leting, som var det jeg refererte til i Stavanger Aftenblad. Alle områder som er åpnet og tilgjengelig for petroleumsvirksomhet, kan inkluderes i en konsesjonsrunde.De deler av norsk sokkel som er åpnet for petroleumsvirksomhet omfatter areal i Nordsjøen, Norskehavet og sørlig del av Barentshavet. I størstedelen av disse områdene har det vært petroleumsvirksomhet i flere tiår og fra 1980 har vi hatt aktivitet i alle de tre havområdene. Ett unntak fra dette er Barentshavet sørøst som ble åpnet av Stortinget i 2013. Vanligvis gjøres de største funnene relativt sett tidlig i en utforskningsfase av et område, men det forventes fortsatt å være uoppdagede ressurser som kan gi grunnlag for aktivitet i mange år fremover også i åpnet areal. Samtidig viser Oljedirektoratets anslag at det forventes å være store ressurser i områder som i dag ikke er åpnet for petroleumsvirksomhet. Dette er ressurser som gir framtidige Storting, hvis det vil, muligheten til å øke sannsynligheten for nye funn slik at produksjon, verdiskaping og sysselsetting kan opprettholdes over tid selv om utbygde felt tappes ut.