Skriftlig spørsmål fra Elise Waagen (A) til barne- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:2255 (2017-2018)
Innlevert: 12.09.2018
Sendt: 12.09.2018
Rette vedkommende: Justis-, beredskaps- og innvandringsministeren
Besvart på vegne av: Justis-, beredskaps- og innvandringsministeren
Besvart: 17.09.2018 av arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie

Elise Waagen (A)

Spørsmål

Elise Waagen (A): Hvordan skal statsråden styrke det forebyggende arbeidet mot vold i nære relasjoner, og på hvilket kunnskapsgrunnlag?

Begrunnelse

I rapporten Forebyggende tiltak mot vold i nære relasjoner. Kartlegging av kunnskap for veien videre. Oslo: Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress. (Rapport 2/2018) fremkommer det at svært få forebyggende tiltak har blitt evaluert, og at det er lite systematisk kunnskap om hvilke og hva slags forebyggende tiltak som har virkning. For å forebygge bedre og hjelpe flere er det avgjørende med en kunnskapsbasert tilnærming for å sikre at tiltakene har effekt.

Anniken Hauglie (H)

Svar

Anniken Hauglie: Forebygging av vold i nære relasjoner er en sentral oppgave for regjeringen. Det viktigste er at god forebygging kan forhindre mye menneskelig lidelse, men jeg mener det også sparer samfunnet for store kostnader senere. Det var også derfor Justis- og beredskapsdepartementet i 2016 ga Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) i oppdrag å utarbeide rapporten som representanten viser til i sitt spørsmål.
NKVTS har med sin rapport gitt oss viktig kunnskap om hvordan tiltakene har fungert for brukere og ansatte, noe som igjen er viktig for det videre arbeidet med forebyggende tiltak.
Regjeringen arbeider langs mange spor for å styrke den forebyggende innsatsen mot vold i nære relasjoner. Opptrappingsplan mot vold og overgrep (2017-2021), som departementene nå følger opp, inneholder en rekke forebyggende tiltak. I tillegg gir Europarådets konvensjon om forebygging og bekjempelse av vold mot kvinner og vold i nære relasjoner (Istanbulkonvensjonen), som trådte i kraft i Norge i november 2017, et viktig grunnlag for retningen på den videre innsatsen. I denne konvensjonen er forebygging en av fire grunnpilarer.
Jeg finner også grunn til å nevne det omfattende forskningsprogrammet om vold i nære relasjoner, som finansieres av Justis- og beredskapsdepartementet. Forskningsprogrammet skal bidra til å styrke og utvikle den tverrfaglige innsatsen og teoriutviklingen på området og bidra til økt forståelse for hva vold i nære relasjoner handler om. Kunnskap om voldens omfang, årsaker, karakter og konsekvenser er avgjørende for god kvalitet i hjelpetjenestene.