Siv Mossleth (Sp): Det er en motsetning i resultatene i vegetasjonsmålingen og satellittmålingen. Satellittbilder brukes også som grunnlag i andre typer forvaltning, eksempelvis ved sårbarhetsanalyser i nasjonalparkforvaltningen. Rapporter bygd på slike bilder er det stilt spørsmål ved også fra reineiere i Nordland, som tidvis erfarer noe annet enn det som presenteres.
Hvordan kan vi ha tillit til rapporter bygd på satellittbilder når vegetasjonsmålinger som gir motsatt resultat ikke vektlegges eller nevnes av ministeren?
Begrunnelse
Vegetasjonsmåling i Finnmark.
Viser til dokument nr. 15:2148 (2017-2018), besvart 6.9.2018.
NINA foretar måling av vegetasjon på litt over 50 felt langs flere nord-sør-gående akser. Disse målingene er foretatt i 1998, 2005 og 2010 og på et redusert antall felt i 2013. Disse målingene viser gjennomsnittlig en markant økning i lavmattene fra 1998 til 2005, deretter en liten nedgang til 2010 og så nedgang noen steder og oppgang andre steder på de feltene som ble målt i 2013. Generelt er det en klar gjennomsnittlig økning fra 1998 til 2010 og også til 2013. Kilde, boka: “Samisk reindrift, norske myter”
Det andre programmet har Norut ansvaret for og dreier seg om satellittovervåking av vidda. Tolkingen av disse resultatene indikerer en klar nedgang, sier statsråden.
De fleste fagfolk vil svare at målinger på bakken av et representativt utvalg av vegetasjonen er langt mer pålitelig enn målinger fra verdensrommet. Vanligvis brukes jo målinger på bakken nettopp for å sjekke kvaliteten på satellittmålinger og å kalibrere disse. Det er nok det som var tenkt her også, men det blir tydeligvis problematisk når resultatene spriker så mye.
En forklaring på sprikende resultat kan være at det er gjengroing på vidda og at fjellbjørk og vier kan dekke for laven slik at den ikke ses på satellittbildene. Det foregår altså en gjengroing også av vidda. Denne gjengroingen blir i resten av Norge tillagt klimaendringene og mindre beiting. En annen årsak til spriket kan være at tolkningen av satellittbildene rett og slett ikke er god nok.