Ruth Grung (A): Ordningen med utviklingstillatelser er attraktiv for oppdrettsnæringen. Dersom avslag gis av direktoratet, er det flere som benytter muligheten til å anke til departementet.
Kan statsråden redegjøre for hvilke prinsipper NFD legger til grunn under ankebehandlingen for å sikre bredde i innovasjonsporteføljen under ordningen, og slik bidra til å få frem ulike teknologier?
Begrunnelse
Ordningen med utviklingstillatelser, som skal bidra til innovasjon og utvikling av oppdrettsnæringen, har vist seg å være veldig etterspurt for selskapene. Utviklingstilltalelsene anses som et viktig verktøy for å legge til rette for en bærekraftig utvikling av næringen.
Ifølge oversikten på Fiskeridirektoratets nettside er det så langt gitt enkelte tillatelser til semi-lukkede anlegg, mens mesteparten av tillatelsene ser ut til å være gitt til store offshoreanlegg.
Det blir derfor stilt spørsmål om hvorvidt det er god nok bredde i innovasjonsporteføljen under ordningen, og om de fleste tillatelsene gis til utviklingskonsesjoner for utvikling av ny teknologi som på sikt reduserer våre naturgitte fortrinn med kystnær fiskeoppdrett. Det bes derfor om en redegjørelse fra statsråden om hvilke prinsipper som legges til grunn ifm. behandling av saker som ankes inn til departementet etter avslag i direktoratet. Hvordan ivaretar departementet sitt ansvar for å sikre bredde i innovasjonsporteføljen under ordningen, slik at vi får frem ulike teknologier som kan gi økt bærekraft og dermed sikre konkurransekraften for oppdrettsnæringen.