Skriftlig spørsmål fra Kjersti Toppe (Sp) til eldre- og folkehelseministeren

Dokument nr. 15:2293 (2017-2018)
Innlevert: 17.09.2018
Sendt: 18.09.2018
Besvart: 26.09.2018 av eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen

Kjersti Toppe (Sp)

Spørsmål

Kjersti Toppe (Sp): Hvordan kunne det skje at norske sigaretter inneholder mye mer giftstoffer enn det som blir oppgitt og at dette ikke ble oppdaget av helsemyndighetene, hvorfor er ikke tobakkskadelovens forskrift fulgt opp ved at Helsedirektoratet skulle utarbeide årlige rapporter om hva sigaretter inneholder av stoffer og hva strakstiltak vil folkehelseministeren sette i verk for å sikre en trygg regulering og tilsyn av tobakksprodukt og få de aktuelle sigarettene vekk fra markedet?

Begrunnelse

Viser til flere oppslag i VG nylig om at norske sigaretter har ulovlige nivåer av helseskadelige stoffer når ventilasjonshullene ved siden av filtrene blokkeres, som skjer når folk røyker. VGs avsløringer viser også at norske helsemyndigheter de siste 20 årene har fått flere varsler om ventilasjonshullene og ISO-målemetoden, men likevel tester ikke norske helsemyndigheter sigaretter i egen regi. Norske helsemyndigheter har heller ikke skrevet rapporter om hva sigarettene inneholder, slik tobakkskadeloven forskrifter krever.

Åse Michaelsen (FrP)

Svar

Åse Michaelsen: Tobakksrøyking er fortsatt den viktigste enkeltårsaken for sykdom og tidlig død i Norge. Røyking fører hvert år til om lag 6 200 dødsfall i Norge, noe som tilsvarer 15 % av alle dødsfall. En nyere studie viser at 2 av 3 som røyker over lang tid, vil dø for tidlig av røykerelaterte sykdommer og at disse har tre ganger så stor risiko for å dø for tidlig enn dem som aldri har røykt eller som har sluttet.
Blant kvinner i alderen 40–70 år er røyking skyld i 26 % av alle dødsfall i aldersgruppen, det tilsvarende tallet for menn er 40 %. Menn i denne aldersgruppen som dør av røyking, taper i gjennomsnitt 14 leveår, mens kvinner taper 20 leveår. Det er derfor svært viktig at vi forebygger tobakksskader.
Norsk regelverk bygger på EU-direktiv 2001/37/EF, hvor det er fastsatt at sigaretters innhold av nikotin, tjære og karbonmonoksid skal være under visse grenseverdier og at dette skal måles ved bruk av ISO-standarder.
Tobakksindustrien utfører slike målinger iht. standardene og rapporterer årlig resultatene til Helsedirektoratet. ISO-standardene gir en detaljert oppskrift på hvordan målingene skal foregå. Mange sigaretter har små ventilasjonshull i filteret. ISO-standardene krever ikke at disse skal tildekkes under målingene.
Kreftforeningen har tidligere i år foretatt en måling av norske sigaretter hvor ventilasjons-hullene dekkes til. Flere av resultatene fra denne målingen overstiger grenseverdiene. Dette er imidlertid en annen målemetode enn den som praktiseres etter ISO-standardene.
Dette betyr at det etter dagens regelverk og praksis ikke er avdekket brudd på regelverket fra tobakksprodusentene. Norske sigaretter ligger under grenseverdiene målt etter ISO-standardenes metode.
Kreftforeningens eksperiment har likevel satt fingeren på en mulig svakhet ved dagens regelverk. Jeg ser alvorlig på saken og har allerede tatt flere grep for å følge opp. For det første har jeg tatt initiativ til et nordisk samarbeid på området, slik at vi sammen kan jobbe for at EUs regelverk om målemetoder endres. Norge er gjennom EØS-avtalen bundet av EUs krav om hvilke målemetoder som skal benyttes og kan ikke endre dette på egen hånd. Jeg vil også vurdere andre tiltak, som et forbud mot ventilasjonshull.
Når det gjelder Helsedirektoratets tilsynsansvar, fastsetter forskrift om innhold i og merking og utforming av tobakksvarer mv. at tobakksindustrien årlig skal rapportere inn resultatene av sine målinger samt en liste over alle ingredienser i sigaretter. Helsedirektoratet er pålagt å offentliggjøre resultatene og har gjort dette to ganger. Da etterspørselen har vært lav, har direktoratet i midlertid vurdert at disse rapportene har hatt liten nytteverdi og direktoratet har derfor prioritert andre tobakksforebyggende tiltak med dokumentert effekt. Denne praksisen har foregått både under denne og tidligere regjeringer.
De siste årene har direktoratet forberedt seg på å gjennomføre EUs nye tobakksdirektiv 2014/40/EU, hvor systemet for utslippsmålinger og ingrediensrapporteringer er endret. Planen fremover er å kjøpe kontrollmålinger fra andre EU-land som allerede har laboratorier og nødvendig ekspertise til å foreta slike målinger. Regjeringen har sørget for finansiering av denne oppgaven og jeg vil fremover følge med på at det nye systemet fungerer etter hensikten.
Det nye EU-direktivet fastsetter videre at det ikke lenger skal oppgis innholdsstoffer på sigarettpakkene. Grunnen til dette er nettopp at informasjonen virker villedende på forbrukerne, da de feilaktig kan tro at sigaretter med lavere verdier av enkelte stoffer er mindre helsefarlige. Dette illustrerer hvor komplekst dette saksområdet er.
Det aller viktigste er at vi jobber for at barn og unge ikke begynner å røyke, og at de som er avhengige får hjelp og støtte til å slutte.