Skriftlig spørsmål fra Jenny Klinge (Sp) til justis-, beredskaps- og innvandringsministeren

Dokument nr. 15:2300 (2017-2018)
Innlevert: 18.09.2018
Sendt: 18.09.2018
Besvart: 21.09.2018 av justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara

Jenny Klinge (Sp)

Spørsmål

Jenny Klinge (Sp): VG skriver 9.9.18 om at Skattedirektøren mener det er for lett å operere med falsk identitet i Norge. I saken kommer det frem at VG har spurt Justisdepartementet om de kan love og garantere at fingeravtrykk eller ansiktsgjenkjenning er bredt tatt i bruk før de nasjonale ID-kortene kommer, men at avisen aldri har fått svar på dette.
Kan statsråden redegjøre for om fingeravtrykk eller ansiktsgjenkjenning vil tas bredt i bruk før de nasjonale ID-kortene kommer?

Tor Mikkel Wara (FrP)

Svar

Tor Mikkel Wara: Spørsmålet fra VG som representanten Klinge viser til lød slik: Kan dere love og garantere at kobling av biometri opp mot pass og Nasjonale ID-kort - og et søkbart biometriregister - er oppe og går og bredt tatt i bruk av dem som utsteder ID før vi får de nasjonale ID-kortene? Spørsmålet synes å forutsette at det før de nasjonale ID-kortene kommer, skal utføres biometrikontroll i et omfang som i praksis først vil være mulig etter at ID-kortene er lansert. I det følgende vil jeg derfor kort orientere om hvordan de pågående tiltakene for utvidet bruk av biometri i utlendingsforvaltningen og i pass- og ID-kortforvaltningen henger sammen.
I tiden før lanseringen av de nasjonale ID-kortene er det planlagt for at utlendingsforvaltningen vil utvide sin bruk av biometri i tråd med endringene i utlendingsloven mv. som ble vedtatt i 2016 (innstramninger II). Arbeidet med forskriftsregler og praktisk tilrettelegging pågår. Biometrien i utlendingsregisteret vil være en egen del av politiets «Automated Biometric Identification System» (ABIS), som gjør det mulig for utlendingsforvaltningen å foreta automatiserte biometriske sammenligningssøk mot tidligere biometri i utlendingsregisteret og etter hvert mot biometri i pass- og ID-kortregisteret. Slike automatisert prosesser har ikke tidligere vært tatt i bruk i utlendingsforvaltningen, og vil styrke kontrollen med hvem som oppholder seg her.
Fra lanseringen av nye pass og nasjonale ID-kort i 2020 vil automatiserte biometriske sammenligningssøk (en-til-mange-søk) rutinemessig inngå i saksbehandlingen ved utstedelse. Dermed vil det også kunne avdekkes om søker tidligere har fått utstedt pass eller ID-kort i en annen identitet. Treff i søkene vil bli håndtert av et eget ekspertmiljø på ansiktssammenligning på Kripos.
Når systemene for automatiserte biometriske sammenligningssøk er operative både for utlendingsforvaltningen og for pass- og ID-forvaltningen, vil det kunne gjennomføres sammenligningssøk på tvers av disse registrene. Kontroll mot tidligere avlagt biometri i utlendingsregisteret er særlig viktig for å kunne utstede nasjonale ID-kort til utenlandske statsborgere, slik intensjonen er. Det arbeides derfor også med praktisk og rettslig tilrettelegging for slike søk på tvers både i Justis- og beredskapsdepartementet og i underliggende etater. I den sammenheng pågår det også et samarbeid med Skattedirektoratet for å tilrettelegge for at informasjon om utført biometrikontroll mellom passregisteret, ID-kortregisteret og utlendingsregisteret kan markeres i Folkeregisteret gjennom den nye grunnlagskategorien «unik».