Skriftlig spørsmål fra Elise Waagen (A) til helseministeren

Dokument nr. 15:2303 (2017-2018)
Innlevert: 18.09.2018
Sendt: 18.09.2018
Besvart: 26.09.2018 av helseminister Bent Høie

Elise Waagen (A)

Spørsmål

Elise Waagen (A): Hvordan skal helseministeren styrke det forebyggende arbeidet mot fødselsdepresjon, og sørge for at alle kvinner i målgruppen får dra nytte av de lovende resultatene av «Mamma Mia»?

Begrunnelse

Hvert år blir mellom 6 000 og 10 000 kvinner rammet av fødselsdepresjon. Dagsrevyen omtalte mandag 17. september selvhjelpsprogrammet «Mamma Mia». Forsking viser nå at selvhjelpsprogrammet kan forebygge fødselsdepresjon. Kvinner som har brukt «Mamma Mia» scorer lavere på depresjon. Dette er lovende resultater som flere kvinner bør få ta del i.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Tiden før og etter fødsel er ofte preget av sterke følelser, og det er ikke uvanlig å føle seg nedstemt, irritabel eller engstelig noen dager etter fødsel. For noen vil tilstanden vedvare, og det kan være snakk om en fødselsdepresjon. Symptomene er de samme som ved andre depresjoner, men ansvaret for en nyfødt baby kan gjøre depresjonen ekstra utfordrende. Mange opplever dessuten sterk skyldfølelse og skam over at morsfølelsen lar vente på seg.
Dersom tilstanden oppdages på et tidlig tidspunkt, kan hjelp settes inn på et tidlig stadium. I Helsedirektoratets retningslinjer for svangerskapsomsorgen, barselomsorgen og helsestasjons- og skolehelsetjenesten ligger det sterke anbefalinger om at ansatte i helsetjenestene skal tematisere foreldrenes psykiske helse i konsultasjoner, både før og etter fødsel. Om lag en tredjedel av landets kommuner har iverksatt opplæring og bruk av Edinburgh Postnatal Depression Scale (EPDS), som er et spørreskjema utviklet for å oppdage fødselsdepresjon, etterfulgt av en umiddelbar samtale etter utfylling av skjema.
Stortinget har i vedtak nr. 753, 24. mai 2018, bedt regjeringen «sørge for at det gjøres en ny vurdering av behovet for å innføre et screening-tiltak for å avdekke depresjon blant gravide kvinner /barselkvinner.»
Jeg vil komme tilbake til Stortinget vedrørende oppfølgingen av vedtaket i forbindelse med fremleggelse av budsjettet for 2019.
Representanten Bjørnebekk-Waagen viser til selvhjelpsprogrammet Mamma Mia, som viser lovende resultater med hensyn til forebygging av fødselsdepresjon. Programmet er utviklet av Regionsenter for barn og unges psykiske helse sør og øst (RBUP) sammen med Changetech AS, og eies og finansieres av Norske Kvinners Sanitetsforening (NKS). Mamma Mia ligger gratis og åpent tilgjengelig på NKS sine nettsider. Alle kvinner i målgruppen kan altså fritt benytte seg av dette kunnskapsbaserte tilbudet.