Skriftlig spørsmål fra Eirik Sivertsen (A) til kunnskaps- og integreringsministeren

Dokument nr. 15:2320 (2017-2018)
Innlevert: 20.09.2018
Sendt: 21.09.2018
Besvart: 28.09.2018 av kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner

Eirik Sivertsen (A)

Spørsmål

Eirik Sivertsen (A): Hvor lang tid tok det fra en flyktning ble bosatt til individuell plan var utarbeidet i 2016, 2017 og så langt i 2018?

Begrunnelse

Jeg ber om at svaret også redegjør for hvilke krav som stilles fra departementet til en individuell plan og en vurdering av om alle får en individuell plan av god nok kvalitet innenfor akseptable tidsrammer.

Jan Tore Sanner (H)

Svar

Jan Tore Sanner: Krav til individuell plan

Etter introduksjonsloven § 6 skal det utarbeides en individuell plan for den som skal delta i introduksjonsprogrammet. Planen skal utformes på bakgrunn av en kartlegging av vedkommende opplæringsbehov og av hvilke tiltak vedkommende kan nyttiggjøre seg. Planen skal minst inneholde programmets start og tidsfaser og en angivelse av tiltakene i programmet. Planen skal utarbeides i samråd med vedkommende. Stortinget vedtok 4.6.18 flere endringer i kravene til individuell plan som trådte i kraft 1.9.18. Endringene innebar blant annet at planen skal bygge videre på tiltak som vedkommende har gjennomført før bosetting i kommunen. Videre skal det nå begrunnes i planen hvilke arbeids- eller utdanningsrettede tiltak som er valgt, og hvordan disse vil styrke den enkeltes mulighet for deltakelse i yrkeslivet. Den individuelle planen i introduksjonsprogrammet skal ses i sammenheng med den individuelle planen for opplæring i norsk og samfunnskunnskap.
Etter § 3 i introduksjonsloven skal kommunen så snart som mulig og innen tre måneder etter bosetting i kommunen, tilrettelegge for introduksjonsprogram for personer som har rett og plikt til programmet. Det vil si at den individuelle planen skal utarbeides innen tre måneder fra bosetting.
Nasjonalt introduksjonsregister (NIR) er et register over enkeltpersoners deltakelse i norskopplæring og introduksjonsprogram. Det fremgår ikke av NIR når den enkelte deltaker i introduksjonsprogrammet får utarbeidet en individuell plan. Det foreligger derimot informasjon om individuell plan for deltakere i introduksjonsprogrammet fra fylkesmannstilsyn i 2017 og 2018 og fra tidligere evalueringer. Kunnskapen fra evalueringen jeg viser til er ikke tidfestet til enkelte år.

Fylkesmannstilsyn

Fylkesmennene fører tilsyn med at kommunene oppfyller sine plikter etter introduksjonsloven. Målet er å sikre at kommunene oppfyller minstekravene i loven
og tilhørende forskrifter. Tilsynstema for perioden 2017-2020 er individuell plan for deltakere i introduksjonsprogram. IMDi har mottatt kopi av endelig tilsynsrapporter fra 28 av de 29 tilsynene som ble gjennomført i 2017. Det ble påpekt til sammen 53 lovbrudd i 16 av tilsynene. For 2018 har IMDi så langt mottatt kopi av seks endelige tilsynsrapporter. Det er til sammen påpekt ni lovbrudd i fire av tilsynene. Lovbruddene er fordelt på om det utarbeides en individuell plan som fastsettes ved enkeltvedtak, om planen er individuelt tilpasset og utarbeidet i samråd med deltakeren, om planen inneholder programmets start, tidsfaser og en angivelse av tiltakene i programmet, om planen tas opp til ny vurdering med jevne mellomrom og ved vesentlig endring i deltakerens livssituasjon og om vesentlige endringer i den individuelle planen fastsettes ved enkeltvedtak. Tilsynene avdekker om det utarbeides en individuell plan, men ikke hvor lang tid det tar før den enkelte får utarbeidet planen.

Evaluering av introduksjonsloven

Fafo har nylig evaluert ordningene i introduksjonsloven på vegne av departementet, og de leverte sin sluttrapport høsten 2017. 80 prosent av lederne ved introduksjonsenhetene som besvarte Fafo sine spørsmål mente at over 75 prosent av deltakerne hadde en individuell plan. Videre svarte 80 prosent av programrådgiverne at det ikke går mer enn tre måneder etter oppstart i programmet før deres deltakere får en individuell plan.

Helhetlig gjennomgang av introduksjonsloven

Det fremgår av Jeløya-plattformen at regjeringen vil reformere introduksjonsprogrammet. Det er for store variasjoner i tilbudet til den enkelte, også når det gjelder bruk av individuell plan, og det er for store variasjoner i kommunes resultater. Regjeringen har besluttet at det skal gjennomføres en helhetlig gjennomgang av introduksjonsloven for å sikre høyere måloppnåelse ved overgang til ordinært arbeid og utdanning. Kvalifiseringsarbeidet skal starte tidlig, det skal settes tydelige mål, variasjonene i resultater mellom kommunene skal reduseres og regelverket skal være oppdatert og sammenhengende. I forbindelse med den helhetlige gjennomgangen skal departementet også se på reguleringen av individuell plan. Utredningen skal resultere i et høringsnotat med forslag til en ny lov. Utredningen er godt i gang, og vi skal etter planen sende ut lovforslaget på offentlig høring neste vår.