Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til barne- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:2325 (2017-2018)
Innlevert: 20.09.2018
Sendt: 21.09.2018
Besvart: 01.10.2018 av barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Hva vil statsråden gjøre for å forebygge familievold og overgrep mot barn og unge i innvandrerfamilier?

Begrunnelse

En nylig undersøkelse gjort av NRK viser at hele 47 % av alle barn i familievoldssaker er fra innvandrerfamilier. NRK har gått gjennom alle dommer fra norske rettssaler i tre måneder, der barn har vært involvert i rettsaker mot sine aller nærmeste. 84 saker endte med domfelling. Totalt 135 barn var involvert i disse sakene. Av disse er 63 barn i innvandrerfamilier. Altså nesten halvparten. De fleste av barna i innvandrerfamiliene kommer fra Afrika og Asia. All vold mot barn er uakseptabelt, uansett hvor foreldrene kommer fra. At man har flyttet eller flyktet fra andre land er ikke en unnskyldning for å utøve vold mot barn eller andre i familien.
Regjeringen har tidligere gjort mye for å prioriterer arbeidet mot vold og overgrep høyt. Det er viktig å fortsette denne prioriteringen. Arbeid med forebygging, etterforskning og behandling må sees i sammenheng. Styrkning bør komme der det gir mest effekt. Målet bør være at ingen barn og unge skal oppleve familievold.
Barnevernet må bli flinkere til å identifisere familier som har høy risiko for familievold, og forebygge slik vold ved informasjon om norske lover, og gripe inn tidligere der det allikevel utøves vold.

Linda Hofstad Helleland (H)

Svar

Linda Hofstad Helleland: Som stortingsrepresentanten nevner, er all vold mot barn uakseptabelt. Regjeringen prioriterer arbeidet mot vold og overgrep svært høyt. Vårt mål er at ingen barn skal rammes.
Jeg viser til Prop 12S (2016-2017) Opptrappingsplanen mot vold og overgrep (2017-2021) som ble lagt frem i 2016. Noen av de viktigste satsingsområdene i planen er forebyggende arbeid og kompetanseheving i ulike etater og institusjoner. Dette gjelder også barn med innvandrerbakgrunn.
Kunnskap om omfang av vold i nære relasjoner i familier med innvandrerbakgrunn er begrenset. NOVAs rapport Vold og overgrep mot barn og unge. Omfang og utviklingstrekk
2007–2015 konkluderer at andelene som er utsatt for vold fra foreldre, er høyere blant unge med foreldre med bakgrunn fra vestlige og ikke-vestlige land enn blant unge med foreldre med bakgrunn fra Norge eller Norden.
Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) har fått i oppdrag fra departementet å gjennomføre en omfangsstudie om vold og overgrep mot barn. NKVTS skal i studien sørge for at barn og unge med innvandrerbakgrunn, så langt det er mulig, utgjør en representativ del av undersøkelsen.
Regjeringen la fram Trygge foreldre – trygge barn. Regjeringens strategi for foreldrestøtte (2018-2021) i juni 2018. Strategien omtaler foreldre med innvandrerbakgrunn, og understreker at foreldrerollen kan bli påvirket av problemstillinger knyttet til flukt, traumer, svake kunnskaper i norsk, lite kjennskap til det norske samfunnet og manglende sosialt nettverk. Familier med innvandrerbakgrunn lever i tillegg oftere enn andre med vedvarende lav inntekt, noe som kan gjøre foreldreskapet vanskeligere. Foreldreveiledningskurs i introduksjonsprogrammet og styrking av hjelpetiltaksarbeid i det kommunale barnevernet, er tiltak som skal settes i verk i oppfølging av strategien. Videre skal tilskuddsordningen "foreldrestøttende tiltak i kommunene" utvides og styrkes. Dette er et forbyggende tiltak mot vold som tilbys til særskilte foreldregrupper. Oversikten over tildelinger viser at en stor del av midlene har gått til tiltak rettet mot foreldre med innvandrerbakgrunn.
Når det gjelder å avdekke vold tidligere, er det avgjørende å øke kompetanse hos de som er i kontakt med barn i sitt daglige arbeid. Det er nå utviklet et opplæringsprogram for voksne som møter barn og unge i sitt arbeid, kalt SNAKKE. Med SNAKKE skal ulike faggrupper i kommunene lære enkle prinsipp for å samtale med barn. Voksne skal lære å håndtere sine bekymringer for et barn som kan være utsatt for vold eller overgrep og få mer trygghet i å snakke med barnet om vanskelige temaer. 23 barnehager deltar nå i pilotering av SNAKKE.
Det er en utfordring at mange voldsutsatte barn ikke vet at det de opplever er galt. Den digitale opplæringsressursen JEG VET gir enkelt og tydelig informasjon om hvordan lærere kan gi opplæring om vold og seksuelle overgrep. JEG VET gir kunnskap om ulike former for vold, mobbing, seksuelle overgrep, om hvordan vold og overgrep skader og om hvem man kan snakke med. JEG VET er tilgjengelig på nett (jegvet.no), og kan tas i bruk i barnehage og barneskole opp til 4. trinn.
Arbeidet mot vold og overgrep er noe av det viktigste jeg jobber med. Det arbeides på tvers av flere departementer om temaet og med flere tiltak som skal nå alle barn, uansett bakgrunn.