Skriftlig spørsmål fra Per Espen Stoknes (MDG) til justis-, beredskaps- og innvandringsministeren

Dokument nr. 15:2335 (2017-2018)
Innlevert: 21.09.2018
Sendt: 24.09.2018
Rette vedkommende: Kunnskaps- og integreringsministeren
Besvart: 28.09.2018 av kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner

Per Espen Stoknes (MDG)

Spørsmål

Per Espen Stoknes (MDG): Som følge av instruks om berostillelse, uthules norske statsborgeres rettigheter. På bakgrunn av en ubehandlet mistanke hos UDI, nektes norske statsborgere pass og å få bli gjenforent med sin familie. Dette gjelder rundt 670 norske statsborgere og deres familier.
Hva er gjort, og hva gjenstår for at regjeringen fremmer forslag om å endre statsborgerskapsloven i henhold til anmodningsvedtak fattet av Stortinget?

Begrunnelse

I vedtak av 9. mai 2017 ba Stortinget regjeringen fremme forslag om å endre statsborgerloven slik at tilbakekallelser av statsborgerskap etter statsborgerskapsloven § 26 annet ledd skal skje ved dom. Samtidig ble det også vedtatt å vente med saksbehandling av tilbakekallelser av statsborgerskap etter statsborgerloven § 26 annet ledd fram til regelverket er endret.
Justis- og beredskapsdepartementet har i Instruks GI-11/2017 instruert UDI og UNE til å berostille tilbakekallssakene til det nye regelverket er på plass. Departementet instruerte UDI og UNE videre om å berostille andre relaterte saker, som ikke kan avgjøres før det foreligger avgjørelse i sak om tilbakekall etter statsborgerloven § 26 annet ledd. Dette kan for eksempel gjelde søknader om familiegjenforening, permanent oppholdstillatelse, reisedokument og norsk statsborgerskap der referansepersoner har fått sak om tilbakekall av norsk statsborgerskap stilt i bero.
Disse forsinkelsene utgjør inngrep i rette på familieliv og fri bevegelighet, men kan ikke angripes rettslig fordi det ikke fattes noen vedtak.
Nærmere 700 personer har per i dag fått sine rettigheter som norske statsborgere midlertidig berostilt. I tillegg kommer alle berørte familiemedlemmer som også berøres.

Jan Tore Sanner (H)

Svar

Jan Tore Sanner: Anmodningsvedtaket innebærer en endring i hvordan saker om tilbakekall skal behandles. Regjeringen har derfor utredet saken, i tråd med utredningsinstruksen. Jeg tar sikte på å sende saken på alminnelig høring snarest mulig denne høsten.