Skriftlig spørsmål fra Sandra Borch (Sp) til helseministeren

Dokument nr. 15:2351 (2017-2018)
Innlevert: 25.09.2018
Sendt: 26.09.2018
Besvart: 02.10.2018 av helseminister Bent Høie

Sandra Borch (Sp)

Spørsmål

Sandra Borch (Sp): Er statsråden enig i UNNs prioriteringer hvor man risikerer liv og helse til veldig mange pasienter i disse kommunene?

Begrunnelse

I media har i det siste skrevet om UNNs planer om å fjerne ambulansestasjonene på Stonglandseidet og i Gryllefjord, det har med rette skapt frykt og oppgitthet i folket. Det kommer frem at stasjonen blir erstattet av en ny og større stasjon på Svanelvmoen. Link;
https://www.folkebladet.no/nyheter/2018/09/25/%E2%80%93-Dette-kan-vi-ikke-akseptere-17577831.ece
For mange betyr dette at avstanden til ambulansestasjonen blir på ca. 40 km, dette i et området med tøft klima og utfordrende veier. Flere familier vurderer nå å flytte grunnet den usikkerheten dette skaper.
Anbefalt utrykningstid for ambulanser i Norge er på henholdsvis 12 minutter i tettbebygd strøk og 25 minutter i distriktet i akutte tilfeller. I disse områdene er man i dag med dagens struktur ikke i nærheten av å være innafor dette målet.
Det er også gjort kjent at dagtilbudet til ambulansen i Salangen blir fjernet og flyttet til Setermoen. Dette vil øke responstiden betraktelig for innbyggerne i kommunene Lavangen og Salangen. Statistikken viser også at antall oppdrag i området har økt betraktelig de siste årene.
Målet er at 90 prosent av alle utrykninger skal skje innen anbefalt responstid. Disse kommunene kan nok se langt etter disse tallene om kuttene kommer.
UNN har vært i møter med kommunene tidlig i sommer, hvor kommunene ble betrygget med at det ikke skulle skje endringer. Det ble sagt at det skulle legges frem orienteringer før sommeren. Med rette reagerer folk og politikere på at man i media kan lese at disse tilbudene vil bli lagt ned i Troms.
Med rette frykter mange dette i alvorlige situasjoner kan handle om liv eller død.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Helse- og omsorgsdepartementet har innhentet et innspill fra Helse Nord. De opplyser at UNNs styre om kort tid skal behandle sak 80/2018 Strukturelle endringer i ambulansetjenesten ved UNN. Styresaken orienterer blant annet om endringer i ambulansetjenesten i Salangen, Gryllefjord og Stonglandseidet.
Ambulansetjenestens akuttberedskap ivaretar befolkningens trygghet for å få hjelp i akutte og livstruende situasjoner. Akuttberedskapen ved UNN dekkes hovedsakelig av ambulanser på stasjoner med døgnberedskap etter en struktur for kortest mulig responstid.
Det framgår av nevnte styresak at: døgnambulanse i Salangen opprettholdes mens dagambulanse flyttes til Setermoen og beredskapstid på denne utvides. Arbeidstiden endres så snart som praktisk mulig. Flytting planlegges i forbindelse med ny stasjon på Setermoen. Ingen endring i antall ambulanser. Styresaken legger opp til at døgnambulansen i Salangen beholder både stasjonering og beredskap, slik at det i utgangspunktet ikke skal ha noe å si for beregning av responstid, ifølge Helse Nord.
Det er en økning i aktiviteten for dagambulansetjenesten i Salangen, ifølge Helse Nord. Dagambulansen dekker et større område enn bare Salangen og omfatter både møtekjøring med andre ambulanser og planlagte transporter til og fra sykehus (såkalte "grønne oppdrag"). Dette er en styrt økning koordinert fra AMK-sentralen for å få utnyttet kapasiteten som dagambulanser har, ifølge Helse Nord. De veiledende responstidsmålene gjelder for øvrig for akuttoppdrag, ikke for såkalte "grønne oppdrag".
Dagambulansen i Salangen planlegges flyttet til Setermoen når ny stasjon står klar i slutten av 2019. Bakgrunnen framkommer av styresaken: For å sikre tilgjengelighet og utnytte kapasitet vurderer vi derfor at dagambulanser forflyttes til hoved traséen (E6/E10) mellom sykehusene i UNN.
Det framgår av styresaken at UNN vurderer å samlokalisere beredskapen på ambulansestasjonene i Gryllefjord og Stonglandseidet, og at de foreslåtte endringene kan medføre at begge bygdene får dårligere responstid, mens andre steder på Senja får bedre. Før beslutning tas skal UNN, sammen med nye Senja kommune, gjennomføre en ROS-analyse. Arbeidet må være ferdigstilt før sommeren 2019 for at prosessen kan sluttføres og ny organisering kan være på plass første halvår 2020.
Styresaken om strukturelle endringer i ambulansetjenesten skal behandles 4. oktober 2018. Innstilling til vedtak er som følger:

1. Styret ved Universitetssykehuset Nord-Norge HF tar status i saken til orientering, og ber om at direktøren fullfører den tidligere bestilling i saken.

2. Styret ber om å få seg forelagt egen sak knyttet til sikring av kompetansekrav, arbeidstidsordninger og rekruttering.

Representant Borch spør om jeg er enig i UNNs prioriteringer hvor man risikerer liv og helse til veldig mange pasienter i disse kommunene. Mitt svar er at ROS-analysen som skal gjennomføres har som hensikt å avdekke risiko og sårbarhet, og må følges opp med planer og kompenserende tiltak – slik det framkommer i styresaken.