Tellef Inge Mørland (A): Hvordan vil statsråden sørge for at rehabiliteringstilbudet styrkes, og hva vil statsråden foreta seg for at det skal bli samsvar mellom det som skjer i spesialisthelsetjenesten og kommunene, slik at det samlede rehabiliteringstilbudet blir i tråd med intensjonen i opptrappingsplanen for habilitering og rehabilitering?
Begrunnelse
Ifølge Helsedirektoratet ("Analysenotat 8/2018 SAMDATA spesialisthelsetjenesten") mottar stadig færre rehabilitering gjennom spesialisthelsetjenesten, mens det samtidig er vanskelig å spore en tilsvarende oppbygging av det kommunale rehabiliteringstilbudet. Til Dagens Medisin 6. september påpeker Helsedirektoratet at denne utviklingen ikke er i tråd med føringene i opptrappingsplanen for habilitering og rehabilitering.
Tallene viser at de siste årene har færre og færre pasienter mottatt rehabilitering i spesialisthelsetjenesten, samtidig som det er vanskelig å se en større oppbygging av tilbudet i kommunene. Det er til dels store variasjoner mellom de ulike regionene og bostedsområdene i hvor mange pasienter som mottar rehabilitering. Det varierer fra åtte rehabiliteringspasienter per 1 000 innbyggere i Helse Vest til tretten i Helse Nord.
I fjor var det i underkant av 54 000 rehabiliteringspasienter i sykehusene og de private institusjonene. Dette tilsvarer en nedgang på 972 pasienter, eller 1,8 prosent fra året før. Nedgangen i pasienter de siste årene kommer hovedsakelig på sykehusene, hvor det var en reduksjon på 3,4 prosent i fjor. Det er de lettere formene for rehabilitering som går ned, altså primær enkel døgnrehabilitering og dag- og poliklinisk rehabilitering.
I en pressemelding fra Helsedirektoratet 30.8.2018 viser divisjonsdirektør Geir Stene-Larsen til at det er i tråd med nasjonale føringer at en del av de lettere rehabiliteringsformene gradvis skal overføres fra spesialisthelsetjenesten til primærhelsetjenesten, men samtidig peker han på at det ut i fra tilgjengelige tall er vanskelig å spore noen tydelig oppbygging av tilbudet i kommunene, og han sier at det derfor er viktig å følge med på at rehabiliteringstilbudet i spesialisthelsetjenesten ikke bygges ned før tilbudet er forsvarlig oppbygget i kommunene.
Tall fra Kunnskapssenteret for helsetjenesten i Folkehelseinstituttet (2016) viser at et stort antall pasienter må behandles på nytt innen 30 dager.1 av 3 kols- og astmapasienter blir re-innlagt etter sykehusbehandling, 1 av 4 hjertesviktpasienter blir re-innlagt etter sykehusbehandling, og 1 av 5 pasienter behandlet for lungebetennelse blir re-innlagt etter sykehusbehandling.
Helsedirektoratets nye analyse kommer bare 18 måneder etter at Helsedirektoratet i Statusrapport hjernehelse (2017) viste til mangler ved habiliterings- og rehabiliteringstilbudet i spesialisthelsetjenesten og i kommunene, og at dette omfatter både kapasitet, kompetanse og samhandling mellom nivåene.
I et brev til statsråden nylig, skriver LHL Hjerneslag at:
"Helsedirektoratet bekrefter i notat og uttalelser det også mange slagrammede erfarer i sine tilbakemeldinger til oss: De får ikke tilbud om rehabilitering når de trenger det, i det omfang de trenger det og heller ikke på riktig arena. Nåløyet for å komme til i spesialisert rehabilitering er blitt trangere, og slagrammede er en av gruppene som berøres av dette. Når det kommunale tilbudet ikke økes, blir mange overlatt til seg selv."