Ingvild Kjerkol (A): Kan statsråden redegjøre for status for sepsis, og regsiterering av pasientdata i forbindelse med behandling av sepsis, i norske sykehus, og hvorvidt det finnes planer for å etablere et nasjonalt sepsisregister?
Begrunnelse
Sepsis, populært kalt blodforgiftning, tar livet av seks millioner mennesker på verdensbasis hvert år. Sepsis er en av de dødeligste sykdommene du kan ha når du kommer inn i akuttmottaket. Selv om den årlig tar livet av flere enn noen av de vanligste kreftformene – er ikke oppmerksomheten rundt sepsis like stor.
Noe av utfordringen har vært at sykdommen har så ulike forløp og symptomer, at både sykepleiere og leger sliter med å gjenkjenne den. Derfor er det viktig at det forskes mer på denne sykdommen.
Midtnorsk senter for sepsisforskning (MNSS) har 15 medarbeidere og driver forskning, utdanning og opplæring for å redusere forekomsten og dødeligheten av sepsis. Senteret er bygget opp gjennom et nært samarbeid mellom St. Olavs hospital, Helse Nord-Trøndelag, NTNU og Yale University i USA. For å kunne forske det trengs gode data. Allerede i 1994 begynte overlege Arne Mehl ved Sykehuset Levanger å registrere informasjon og fryse ned blodkulturer fra sepsis-pasienter. Og sammen med data fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT) har miljøet i Trøndelag nå informasjon fra nesten 3000 pasienter og 65 000 kontroller, som de bruker i forskningen. Det er fra dette miljøet etterlyst et nasjonalt sepsisregister slik som vi har for andre sykdommer.