Skriftlig spørsmål fra Petter Eide (SV) til justis-, beredskaps- og innvandringsministeren

Dokument nr. 15:2381 (2017-2018)
Innlevert: 28.09.2018
Sendt: 01.10.2018
Besvart: 05.10.2018 av justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara

Petter Eide (SV)

Spørsmål

Petter Eide (SV): SV har, gjennom mediene, støttegrupper, menigheter o.l. blitt kjent med flere hendelser hvor returnerte asylsøkere til hjemlandet skal ha blitt utsatt for forfølgelse ved retur.
Hvordan følger Regjeringen opp bekymringsmeldinger om at asylsøkere har blitt utsatt for alvorlige reaksjoner ved retur, og hvilke rutiner skal Politiets Utlendingsenhet følge når asylsøkere som returneres blir avvist på grensen?

Begrunnelse

Ett eksempel er saken til den afghanske familien som «Norge i dag» skrev om den 01.05.18. I følge politiets utreiserapport av 18.04.18 utøvde far vold mot mor på flyplassen i Kabul, og afghansk politi måtte gripe inn for å forhindre ytterligere vold mot mor. I utreiserapporten fremkommer det at far fikk tillatelse av afghanske myndigheter til å reise inn i Afghanistan, men ikke mor og barna.
Norsk politi tok mor og barn med tilbake til Dubai, der de tidligere hadde mellomlandet, for deretter å tvangsreturnere dem til Kabul på nytt to dager etterpå.
I et svar av 09.05.18 på skriftlig spørsmål, uttaler Statsråden:

«Dersom afghanske myndigheter ikke aksepterer innreise ved overlevering, er PUs praksis at personen tas med tilbake til Norge.»

I denne saken synes praksis ikke blitt fulgt.
Særskilt bekymringsfullt blir det når konsekvensen er at familien ble separert. Norske myndigheter anser at enslige kvinner fra Afghanistan har et beskyttelsesbehov, jamfør UDIs praksisnotat. Videre ble mor utsatt for mishandling av ektefellen mens norsk politi var vitner til volden. Likevel valgte politiet å returnere til Afghanistan med kvinnen og barna uten at det ble gjort en ny vurdering av kvinnens og barnas beskyttelsesbehov.
Det har i etterkant av returen fremkommet at kvinnen og barna har måttet flykte videre til Iran, og nå befinner seg på flukt i Iran. Flere av kvinnens støttespillere i Norge har engasjert seg og menigheten kvinnen tilhørte i Norge frykter for kvinnens liv og har kontaktet både utlendingsmyndighetene i Norge og ambassaden i Iran uten at det foreløpig er kjent om det har blitt foretatt noen undersøkelser fra utlendingsforvaltningen side. NOAS har den 25.09.18 anmodet UNE om å undersøke saken og bistå kvinnen og barna.

Tor Mikkel Wara (FrP)

Svar

Tor Mikkel Wara: Norske myndigheter foretar ikke monitorering av tidligere asylsøkere etter at de har returnert til sitt hjemland. Forsvarligheten av alle sider av en retur skal vurderes i forbindelse med avgjørelsen av asylsaken i Norge. Våre internasjonale forpliktelser pålegger oss ikke å ha noen etterfølgende kontroll med reintegreringsfasen etter retur. EUs returdirektiv pålegger Norge å ha et system for effektiv kontroll av tvangsreturer, men dette gjelder bare selve uttransportfasen og ikke hvordan det går med den returnerte etter ankomst til hjemlandet. Jeg har full tillit til at både UDI og UNE gjør gode vurderinger av om retur vil være forsvarlig når de behandler asylsaken eller senere omgjøringsanmodninger over tidligere avslag
I de få tilfellene der det anføres at asylsøkeren skal ha opplevd reaksjoner etter retur til hjemlandet, blir dette fulgt opp av utlendingsmyndighetene og aktuelle undersøkelser iverksettes.
For at en uttransport skal kunne finne sted, må mottakerlandet som hovedregel akseptere returen i forkant. Dersom mottakerlandet avviser personen ved innreise, til tross for at de tidligere har kommunisert til politiet at de vil akseptere vedkommende, vil politiet anmode landet om å allikevel ta ham eller henne imot. Politiet tar politioperative avgjørelser underveis, og arbeider gjerne i samråd med mottakerlands myndigheter. Dersom situasjonen ikke løser seg, er det mest nærliggende å ta med personen tilbake til Norge. I enkelte tilfeller kan imidlertid politiets dialog med mottakerlandets myndigheter føre frem, slik at vedkommende allikevel aksepteres.