Skriftlig spørsmål fra Arne Nævra (SV) til kommunal- og moderniseringsministeren

Dokument nr. 15:5 (2018-2019)
Innlevert: 01.10.2018
Sendt: 02.10.2018
Besvart: 05.10.2018 av kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland

Arne Nævra (SV)

Spørsmål

Arne Nævra (SV): Saken om en omkjøringsvei på Karmøy i Rogaland, Fv. 47 Åkra sør-Veakrossen, blitt en prøvestein på regjeringens respekt for Naturmangfoldsloven. Fylkesmannen kom med sine innsigelser (for andre gang), men KMD, godkjente planen i 2016. Dette vedtaket ble i vår påklaget til Sivilombudsmannen av en rekke grunneiere og organisasjoner. Sivilombudsmannen kom nylig med en knusende dom over KMDs vedtak.
Ser statsråden denne saken som et ledd i en ønsket utvikling eller vil hun se på den med nye øyne?

Begrunnelse

Etter at naturmangfoldloven trådte i kraft i 2009, så er det fortsatt åpenbart tolkningsmuligheter eller muligheter for å tilsidesette § 7 i loven. Ikke minst har dette blitt aktualisert etter regjeringsskiftet i 2013 da det lokale selvstyre skal tillegges mer vekt, og det ble gitt klare føringer for at Fylkesmannen og andre med myndighet for innsigelser skulle lene seg mer på lokale vedtak og komme med færre innsigelser. En uttalelse fra mange naturvernorganisasjoner peker på at den omstridte veisaken på Karmøy utgjør et skoleeksempel på problemstillingen mellom lokal, liberal arealforvaltning sett opp mot overordna hensyn til naturverdier og lovverk. Saken har derfor en stor generell og prinsipiell interesse når det kommer til departementets behandling av plansaker, samt anvendelse av naturmangfoldloven. Sivilombudsmannen har nylig kommet med sin uttalelse i denne saken der han mener at Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) må behandle saken på ny, da med bakgrunn i at vedtaket ikke oppfyller kravene til saksbehandling som ligger i naturmangfoldloven § 7. I tillegg stiller Sivilombudsmannen «blant annet spørsmål ved den store vekten som departementet har lagt på hensynet til det kommunale selvstyret i en sak hvor det foreligger nasjonale interesser». KMD har fått to måneder på seg til å komme med et nytt vedtak. Dersom veien blir realisert, vil den dele opp et unikt kulturlandskap med landbruksjord og kystlynghei. Veien vil påvirke flere rødlistearter som hubro (sterkt truet), vipe (sterkt truet, 3 lokaliteter) og åkerrikse (kritisk truet). Veien vil også gå like ved Heiavatnet naturreservat, som er et viktig trekk-, overvintrings- og hekkeområde for mange fuglearter. Foruten å påvirke landbruk, landskap og biologisk mangfold negativt, så vil veien også gå midt gjennom Åkras friluftslivsområder (en by med ca. 8000 innbyggere), og følgelig redusere områdets kvaliteter betydelig.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Saken er tatt opp til ny behandling i Kommunal- og moderniseringsdepartementet for å oppfylle kravene i naturmangfoldloven § 7, slik Sivilombudsmannen ber om i sin uttalelse av 28. august 2018. Dette har departementet informert berørte myndigheter om i brev datert 12. september 2018. Jeg kan ellers ikke uttale meg nærmere om saken før den er ferdigbehandlet.