Skriftlig spørsmål fra Nina Sandberg (A) til helseministeren

Dokument nr. 15:11 (2018-2019)
Innlevert: 02.10.2018
Sendt: 02.10.2018
Besvart: 05.10.2018 av helseminister Bent Høie

Nina Sandberg (A)

Spørsmål

Nina Sandberg (A): I lys av norske helsemyndigheters respons til EFTA, hva mener regjeringen skal til for at Norge skal kunne autorisere psykologistudenter som har utdannet seg i Ungarn?

Begrunnelse

Viser til NTB-melding 27.september om at norske myndigheter er uenige med ESA om at psykologiutdannede fra Ungarn har rett til å jobbe i Norge, da myndighetene mener at utdanningen har vesentlig mangler. EFTAs overvåkingsorgan ESA åpnet i mai sak mot Norge, fordi de mener det er i strid med EØS-avtalen når Norge nekter å autorisere psykologistudenter som har utdannet seg i Ungarn.
Helse og omsorgsdepartementet har nå sendt sitt svarbrev til ESA der de står på sitt. Det kan virke som at regjeringen ikke løser saken endelig, men i stedet overlater studentene det gjelder til en uviss framtid i helsebyråkratiet.
Dette går ut over en gruppe studenter som har investert tid og penger for å skaffe seg en utdanning samfunnet har behov for, og de har ventet og forsøkt å oppnå en løsning for å kunne praktisere utdanningen i hjemlandet. I dag stilles de overfor vilkårlighet og usikkerhet da det ikke avklares hva som eventuelt skal til for at de skal kunne praktisere utdanningen her i Norge.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Representanten Sandberg spør hva som skal til for å få autorisasjon som psykolog etter studier i Ungarn. Som representanten påpeker har departementet nylig sendt et svarbrev til EFTAs overvåkningsorgan ESA, hvor det framgår at norske myndigheter er uenig med ESA i saken som gjelder godkjenning av kandidater med masterutdanning i psykologi fra ELTE-universitetet i Ungarn. Jeg legger derfor til grunn at spørsmålet gjelder de som har utdanning i psykologi fra ELTE.
Søkerne med utdanning fra ELTE har fått avslag på sine søknader fordi de ikke oppfyller vilkårene for autorisasjon etter de norske reglene. Departementet har i sitt svar til ESA gjort rede for de norske reglene og begrunnet hvorfor vi mener at avslagene ikke er i strid med våre forpliktelser etter EØS-avtalen.
Selv om norske myndigheter vurderer at myndighetene ikke er forpliktet til å tilby denne gruppen kompletterende tiltak, så har regjeringen i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2018 likevel valgt å etablere et særskilt kvalifiseringsprogram. Dette er et tilbud til kandidater som fullførte eller startet masterutdanning i psykologi ved ELTE-universitetet i Ungarn, før godkjenningspraksisen for denne gruppen ble endret høsten 2016. Det betyr at om lag 200 kandidater vil få mulighet til å kunne kvalifisere til autorisasjon som psykolog i Norge. Helsedirektoratet er gitt i oppdrag å etablere programmet, og det er planlagt å starte innen utgangen av 2018.
Dette er en særskilt løsning som har blitt etablert for å ivareta gruppen som har kommet i en vanskelig situasjon som en konsekvens av at godkjenningspraksisen ble endret etter at de startet eller fullførte utdanningen.