Skriftlig spørsmål fra Karin Andersen (SV) til justis-, beredskaps- og innvandringsministeren

Dokument nr. 15:87 (2018-2019)
Innlevert: 10.10.2018
Sendt: 10.10.2018
Rette vedkommende: Helseministeren
Besvart: 18.10.2018 av helseminister Bent Høie

Karin Andersen (SV)

Spørsmål

Karin Andersen (SV): Viser til saken ang 3 brødre bosatt i Tolga kommune der det er satt diagnose utviklingshemmet uten at det er foretatt tester eller individuell vurdering av kompetent fagpersonell. Siden er personene satt under vergemål der disse diagnosene er lagt til grunn for vergemålet.
Kan det bes om en total gjennomgang av lovligheten og de faglige krav som skal legges til grunn for at slike diagnoser skal settes og lovligheten i å vedta frivillig vergemål på bakgrunn av disse testene uten samtykke?

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Jeg forstår godt at representanten stiller disse spørsmålene etter det som har kommet frem om denne saken gjennom media.
Alle har krav på nødvendig, forsvarlig og omsorgsfull hjelp fra helse- og omsorgstjenesten. Å sette en alvorlig diagnose uten å snakke med pasienten er i strid med dette. Utredning og diagnostisering av psykisk utviklingshemming skal skje på en grundig og forsvarlig måte. Dette er viktig for pasientens rettssikkerhet og for tilliten til helsetjenesten. Derfor må vi gå gjennom denne saken.
Vergemål er en støtteordning for dem som av ulike grunner trenger bistand til å håndtere økonomiske eller personlige forhold. Nå er vergemålene for de tre brødrene opphevet, men det er viktig at vi finner ut hva som har skjedd i denne saken og hva vi kan lære av det.
Det skal foretas en grundig gjennomgang av hele dette sakskomplekset for å finne ut hva som faktisk har skjedd i denne saken, og hvordan det kunne skje. Allerede nå vet vi at det er begått alvorlige feil som det er grunn til å beklage overfor brødrene som dette har gått utover. Statsministeren har beklaget dette offentlig.
Så er det mye vi ennå ikke vet tilstrekkelig om, og som det er avgjørende at vi får utredet ved en uhildet gjennomgang av hele sakskomplekset. Det er de etablerte tilsynsmyndighetene som nå skal gå gjennom saken, dvs. Statens helsetilsyn, Statens sivilrettsforvaltning og Fylkesmannen i Hordaland. Fylkesmannen i Hordaland skal koordinere blant annet undersøkelsene av Statens helsetilsyn, som skal se på diagnoseaspektet, og Statens sivilretts-forvaltning, som skal se på vergemålaspektet. Som det ble orientert om på pressekonferansen 17. oktober, skal Fylkesmannen i Hordaland innen 29. oktober gi regjeringen beskjed om hvor lang tid de trenger for å gjøre sin gjennomgang, og komme med en fremdriftsplan.