Skriftlig spørsmål fra Tuva Moflag (A) til helseministeren

Dokument nr. 15:96 (2018-2019)
Innlevert: 10.10.2018
Sendt: 11.10.2018
Besvart: 18.10.2018 av helseminister Bent Høie

Tuva Moflag (A)

Spørsmål

Tuva Moflag (A): Hvordan vil statsråden sørge for at fristene i pakkeforløpene blir overholdt, og mener helseministeren at det lar seg gjøre med sykehusbudsjettet som nå er foreslått?

Begrunnelse

P4 melder 10. oktober om at antallet pasienter som får behandling innen fastsatte frister i pakkeforløpene går ned. Det betyr at kreftpasienter må vente lenger enn forespeilet på behandling, noe som kan føre til både et mer psykisk belastende behandlingsforløp og i verste fall forverring av tilstanden for kreftpasienten. Dette er alvorlig og helseministeren må sørge for at sykehusene er i stand til å levere den kvaliteten man har lovet.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Pakkeforløp for kreft ble innført i 2015. Resultatene måles for to kvalitetsindikatorer: "Andel nye pasienter som inngår i et pakkeforløp for kreft (samlet for 24 krefttyper)" og "Gjennomføring av organspesifikke pakkeforløp for kreft (samlet for 26 krefttyper) innen maksimal anbefalt forløpstid". Målet for begge disse indikatorene er minst 70 prosent.
Målet på 70 prosent for andelen pakkeforløp gjennomført innen maksimal anbefalt forløpstid ble nådd for landet under ett i 2017, etter å ha ligget rett i underkant av 70 prosent i 2015 og 2016. Selv om det er variasjon både mellom de ulike krefttypene og mellom behandlingssteder er dette positivt. Tall for første tertial 2018 viser en noe svakere utvikling. Resultatene viser imidlertid regionale og lokale variasjoner, og flere helseforetak når målet om 70 prosent.
Jeg er svært opptatt av at kreftpasientene skal få behandling innen de anbefalte fristene i pakkeforløpene og departementet følger utviklingen nøye i styringsdialogen med de regionale helseforetakene. De regionale helseforetakene understreker at arbeidet med overholdelse av fristene i pakkeforløpene er en høyt prioritert oppgave i sykehusene. De viser til at det er igangsatt flere tiltak for å bedre forløpetidene. Forløpskoordinatorene pekes på som en viktig suksessfaktor for å sikre at fristene blir overholdt. Erfaringsdeling vektlegges både når det gjelder utfordringene og faktorer som bidrar til gode forløpstider. Videre peker de regionale helseforetakene på betydningen av en tydelig medisinsk ansvarlig lege, en dedikert forløpskoordinator som følger logistikken og et godt samarbeid med røntgen og operasjonsavdeling.
Selv om første tertial 2018 viser noe nedgang i måloppnåelsen, er jeg glad for å se at det er blitt en økt bevissthet om forløp og logistikk, slik at de ulike aktørene i større grad ser helhet og sammenheng i pasientforløpene. Måloppnåelse er tema på oppfølgingsmøte som Helse- og omsorgsdepartementet har med RHFene.