Jenny Klinge (Sp): Dersom muligheten for å søke om pass fjernes ved 69 lensmannskontor:
Vil dette innebære reduserte utgifter for staten, hvor mye vil i så fall besparingene utgjøre årlig de neste fem årene, og hvor stor kostnadsdifferanse vil det være mellom dette alternativet og et alternativ der innbyggerne har mulighet for å søke om pass ved samtlige lensmannskontor som står igjen etter politireformen?
Begrunnelse
Politimestrene og Politidirektoratet har på bestilling fra departementet foreslått å legge ned antall passkontor slik at det kun skal stå igjen 72 slike kontor på landsbasis. Justisdepartementet har signalisert at det er mulig at enkelte flere passkontor kan holdes åpne, men det er ennå ikke klart hvor mange.
Senterpartiet ønsker at det skal være mulighet å søke om pass ved samtlige lensmannskontor som står igjen etter politireformen, og har tidligere etterlyst estimater fra departementet om kostnadene dette vil medføre. Som svar på budsjettspørsmål til departementet i forbindelse med inneværende års statsbudsjett fikk vi til svar at:
«Sammenlignet med dagens situasjon med 156 lensmannskontor og politistasjoner som utsteder pass, vil det ikke koste mer å videreføre denne oppgaven ved 141 kontor etter at antall lensmannskontor er redusert til 225. Vi viser for øvrig til omtale av Stortingsvedtak nr. 519 i Prop. 1 S (2017-2018), side 353, hvor det informeres om at regjeringen vil komme tilbake til Stortinget med en plan for utstedelse av pass i den nye tjenestestrukturen som sikrer en god balanse mellom kvalitet, sikkerhet og brukervennlighet på egnet måte i løpet av høsten 2017. Også kostnadene knyttet til passutstedelse vil da bli omtalt.»
Imidlertid ble det ikke i revidert nasjonalbudsjett for 2018 opplyst noe om kostnader og eventuelle innbesparinger ved nedleggelsen av passfunksjonene ved om lag 70 lensmannskontor. Det som står om kostnader at det å begrense antall små passkontor isolert sett vil redusere driftsutgiftene som legges til grunn for passgebyret.