Sylvi Listhaug (FrP): Hvordan vil granskingen av andre kommuner legges opp, og hvor mange kommuner vil bli gjenstand for stikkprøver for å avdekke om denne typen maktovergrep mot enkeltmennesker har skjedd i flere kommuner?
Begrunnelse
Saken om de tre brødrene i Tolga kommune som feilaktig har fått diagnosen psykisk utviklingshemming har rystet hele Norge. Dette ser ut til å være alvorlige maktovergrep fra kommunen som har rammet enkeltmennesker. Personer har blitt erklært psykisk utviklingshemmet uten at legen en gang har sett og vurdert personen, og uten at personen selv fikk vite om det. Familien har kjempet mot systemet i en årrekke uten å nå fram før VG kom på banen og skrev om saken. Kommunen har fått store ekstrabeløp som følge av at personer urettmessig er erklært som psykisk utviklingshemmet.
Det er bra at Regjeringen vil igangsette granskning av Tolga-saken og at det vil bli vurdert behov for endringer i lov- og regelverk basert på denne gjennomgangen. Det er også bra at det skal undersøkes om også andre kommuner har holdt på med lignende praksis. Ifølge VG har antallet som er registrert med denne diagnosen økt fra 16 000 til 19 000 de siste ti årene. Det er betimelig å stille spørsmål om flere kan være utsatt for samme maktovergrep i andre kommuner.
Det er viktig for undertegnede å vite hvor omfattende denne granskningen som er initiert av regjeringen vil være, og i hvilken grad den vil oppnå ønsket om å avdekke maktovergrep mot flere personer.