Skriftlig spørsmål fra Elise Waagen (A) til helseministeren

Dokument nr. 15:162 (2018-2019)
Innlevert: 17.10.2018
Sendt: 18.10.2018
Besvart: 29.10.2018 av helseminister Bent Høie

Elise Waagen (A)

Spørsmål

Elise Waagen (A): Hva gjør helseministeren for å følge opp tiltak nr. 25 i handlingsplanen og at sikre kvinner utsatt for kjønnslemlestelse får et helhetlig godt helsetilbud?

Begrunnelse

Tall fra NKVTS (2014) anslår at rundt 17 000 jenter og kvinner i Norge er blitt kjønnslemlestet, og at mellom 3 000 og 8 000 er i faresonen.
Kjønnslemlestelse kan føre til store skader og senvirkninger, både fysiske og psykiske. Norge har handlingsplan mot kjønnslemlestelse; Retten til å bestemme over eget liv. Handlingsplan mot negativ sosial kontroll, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse (2017-2020).
Tiltak nr. 25 i planen er å forsterke behandlingstilbudet til utsatte for kjønnslemlestelse herunder videreutvikle behandlingstilbudet til kjønnslemlestede basert på ny kunnskap.
Alle landets helseregioner tilbyr åpnende operasjoner. Land som Sverige har tilbud som rekonstruksjon av klitoris og åpning av gjensydde kvinner. Her tilbys åpnende operasjoner i kombinasjon med rådgiving, psykisk oppfølging og traumebehandling.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Det vises til tiltak nr. 25 i handlingsplan mot negativ sosial kontroll, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse som handler om a) likeverdige behandlingstilbud for utsatte for kjønnslemlestelse og b) videreutvikle behandlingstilbudet til kjønnslemlestelse basert på ny kunnskap.
Når det gjelder behandlingstilbud til kvinner som er omskåret har jeg fått tilbakemelding fra de regionale helseforetakene. Alle regioner og de aller fleste helseforetak har tilbud om deinfibulering, dvs. åpning av gjengrodde kjønnsdeler hos omskårne kvinner. Antallet på slike inngrep er enkelte steder såpass lavt at kirurgi derfor tilbys ved andre sykehus i regionen. Likedan vil ekstra kompliserte tilfeller enkelte steder føre til henvisning til universitetssykehus. Helse Sør-Øst opplyser at "rekonstruktiv kirurgi" avgrenses til kirurgisk inngrep for at jenten/kvinnen skal få en fungerende fødselskanal. Videre uttaler Helse Sør-Øst at kosmetisk kirurgi i denne sammenheng ikke anses som spesialisthelsetjenestens ansvar. Helse Midt-Norge opplyser at St. Olavs hospital HF foreløpig ikke tilbyr rekonstruksjon av klitoris, men det er planlagt hospitering på sykehus i Nederland eller Sverige i 2019 for opplæring innen rekonstruksjon av klitoris.
For å fange opp jenter og kvinner som har blitt utsatte for kjønnslemlestelse, skal det i tråd med Helsedirektoratets veileder om helsetjenestetilbudet til asylsøkere, flyktninger og familiegjenforente gis tilbud om samtale og frivillig underlivsundersøkelse til jenter og kvinner, som selv kommer fra eller har foreldre som kommer fra områder hvor kjønnslemlestelse praktiseres. Kommunen har ansvar for å tilby dette innen ett år etter ankomst til Norge. Også helsestasjons- og skolehelsetjenesten bør tilby samtale om kjønnslemlestelse til foreldre og jenter på ulike alderstrinn på barne- og ungdomsskolen. Helsedirektoratets veileder "forebygging og behandling av kjønnslemlestelse" gir informasjon og faglige anbefalinger til helsepersonell som møter omskårne kvinner.
Nasjonal faglig retningslinje for svangerskapsomsorgen anbefaler at gravide spørres om de har vært utsatt for kjønnslemlestelse, for å forebygge komplikasjoner ved fødsel. Det er videre anbefalt å identifisere kvinner som er kjønnslemlestet tidligst mulig i svangerskapet og henvise til gynekologisk poliklinikk for vurdering og eventuelt åpnende inngrep i god tid før fødsel. Jordmor/fastlege må gjøre fødeavdelingen oppmerksom på gravide som er kjønnslemlestet så tidlig som mulig, slik at fødselen kan planlegges. Henvisning til sykehus/senter med spesiell kompetanse innenfor området anbefales.
NKVTS igangsatte i 2017 et forskningsprosjekt om helsetjenester for jenter og kvinner utsatt for kjønnslemlestelse. Resultatene fra dette prosjektet vil gi oss mer kunnskap om hvordan helsetjenestene kan tilpasse behovet for helsetjenester blant kjønnslemlestede jenter/kvinner.