Skriftlig spørsmål fra Cecilie Myrseth (A) til fiskeriministeren

Dokument nr. 15:163 (2018-2019)
Innlevert: 17.10.2018
Sendt: 18.10.2018
Besvart: 25.10.2018 av fiskeriminister Harald T. Nesvik

Cecilie Myrseth (A)

Spørsmål

Cecilie Myrseth (A): På hvilken måte vil fiskeriministeren bidra til en konstruktiv dialog med Nordland fylkeskommune og Vega kommune om utviklingen av Vega verdensarv?

Begrunnelse

Vegaøyene verdensarvstatus er viktig for Norge, Nordland og Vega kommune. I desember 2002 ble Intensjonsavtalen for forvaltningen av verdensarvstatusen undertegnet.
Etablering av verdensarvstatusen ble mulig i samspill mellom en rekke aktører; Vega kommune, Helgeland Regionråd, Sør-Helgeland Regionråd, Fylkesmannen i Nordland, Nordland fylkeskommune, Riksantikvaren, Fiskeridirektoratet, Direktoratet for naturforvaltning og Miljøverndepartementet.
I intensjonsavtalen av 1.12.2002 vektlegges det at;

«En forutsetning for at disse viktige verdiene bevares er at de tradisjonelle næringene og øvrig næringsliv fortsatt kan drives økonomisk lønnsomt og at denne næringsvirksomheten kan utvikles i samme takt som i landet for øvrig. Det samme gjelder nye næringer».

3.juli gav Nordland fylkeskommune en midlertidig tillatelse til lokalitetsavklaring til Marine Harvest ved Rørskjæran i Vega kommune.
Den midlertidige tillatelsen ble påklaget av Riksantikvaren 19.juli.
Med bakgrunn i intensjonsavtalen og det ovennevnte klagen har Nordland fylkeskommune og Vega kommune bedt om møte med Fiskeriminister Harald T. Nesvik og Klima- og Miljøminister Ola Elvestuen. Møteforespørselen ble sendt 20. september uten at denne er besvart.

Harald T. Nesvik (FrP)

Svar

Harald T. Nesvik: Jeg vil sammen med klima- og miljøministeren holde et møte med Nordland fylkeskommune og Vega kommune om utviklingen av Vega verdensarv. Vi arbeider for å finne et passende tidspunkt for møtet.
Bakgrunnen er henvendelsen fra Nordland fylkeskommune og Vega kommune av 20. september hvor det bes om et møte med henvisning til intensjonsavtalen for Vega verdensarv og formuleringene i avtalen knyttet til muligheten for å drive næringsutvikling i verdensarvområdet.
Intensjonsavtalen forutsetter at næringsvirksomhet i området kan drives økonomisk lønnsomt og utvikles i takt med landet for øvrig. Fiskeri og havbruk er eksempler på næringsvirksomhet som det er naturlig å drive i dette området. Den omsøkte lokalitetsklareringen som stortings-representant Myrseth viser til i sin begrunnelse for spørsmålet, behandles som en ordinær klagesak i klageorganene hos de respektive sektormyndigheter. Dersom vedtaket ikke blir omgjort etter en ny vurdering i fylkeskommunen, vil saken bli sendt til Fiskeridirektoratet som klageinstans. Det vil ikke være riktig av meg som fiskeriminister å kommentere en sak som ligger til behandling i andre instanser.
Jeg legger som alltid ellers til grunn at alle saker undergis en forsvarlig behandling i de organene som er underordnet departementet.