Skriftlig spørsmål fra Sylvi Listhaug (FrP) til helseministeren

Dokument nr. 15:183 (2018-2019)
Innlevert: 18.10.2018
Sendt: 19.10.2018
Besvart: 24.10.2018 av helseminister Bent Høie

Sylvi Listhaug (FrP)

Spørsmål

Sylvi Listhaug (FrP): Mener statsråden at leger som bidrar til at enkeltmennesker blir utsatt for maktovergrep fra offentlige myndigheter på denne måten kan beholde sin legeautorisasjon?

Begrunnelse

Saken om de tre brødrene i Tolga kommune som feilaktig har fått diagnosen psykisk utviklingshemming har rystet hele Norge. Dette ser ut til å være alvorlige maktovergrep fra kommunen som har rammet enkeltmennesker. Personer har blitt erklært psykisk utviklingshemmet uten at legen en gang har sett og vurdert personen. Dette er brudd på regelverket som gjelder. Den norske befolkning må kunne stole på at våre leger ivaretar interessene til pasientene sine. I dette tilfellet kan en stille spørsmålet om det er kommunens interesser som har gått foran og det er ikke akseptabelt at man fatter så inngripende beslutninger i et enkeltmenneskes liv uten en gang å ha sett pasienten. Spørsmålet i kjølvannet av denne saken er også hvorvidt leger som bidrar til dette maktovergrepet bør få beholde sin autorisasjon.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Jeg har stor forståelse for de spørsmål mange har etter det som er fremkommet i denne saken, først og fremst i media.
Det er Statens helsetilsyn som har myndighet til å vurdere og ilegge administrative reaksjoner mot helsepersonell, herunder tilbakekall av autorisasjon.
For meg er det viktigst at de tre brødrene og familien som er berørt heretter blir tilstrekkelig hørt og godt ivaretatt. Deres vergemål er opphevet. Regjeringen har gjennom statsministeren bedt de tre brødrene om unnskyldning. Jeg er glad for at de nå også har fått en unnskyldning fra ordføreren i Tolga kommune.
Det er avgjørende at det foretas en gjennomgang av Tolga-saken for å få den nødvendige kunnskap om hva som faktisk har skjedd i saken. Det er viktig, ikke minst for å unngå at det skjer igjen.
Regjeringen har besluttet å gjennomføre en helhetlig gjennomgang og vurdering av saksbehandlingen i "Tolga-saken". Det er naturlig at gjennomgangen følger de etablerte forvaltningslinjene. Det betyr at Helsetilsynet ser på helse- og omsorgstjenestens rolle, Statens sivilrettsforvaltning går gjennom brødrenes vergemål. Fylkesmannen i Hordaland er i brev av 18. oktober bedt om å delta og koordinere denne gjennomgangen.