Skriftlig spørsmål fra Freddy André Øvstegård (SV) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:195 (2018-2019)
Innlevert: 19.10.2018
Sendt: 22.10.2018
Besvart: 29.10.2018 av utenriksminister Ine Eriksen Søreide

Freddy André Øvstegård (SV)

Spørsmål

Freddy André Øvstegård (SV): Hvordan tar statsråden opp menneskerettighetsbrudd etter barnekonvensjonen ved fengsling av palestinske barn i israelske militære fengsler med israelske myndigheter?

Begrunnelse

Både Norge og Israel har undertegnet FNs Barnekonvensjon. Konvensjonen definerer personer under 18 år som barn og sier i klartekst at fengsling av barn skal kun benyttes som absolutt siste utvei og for kortest mulig tidsrom. Likevel sitter det i okkupert Palestina til enhver tid ca. 400 barn helt ned i 12 års alderen i israelske fengsler, med eller uten dom. Den vanligste anklagen er steinkasting på militære kjøretøyer, på soldater eller på muren.
Arrestasjonen av barn som er mistenkte, i hovedsak gutter, foregår ofte i to-tiden om natten ved at tungt bevæpnede soldater trenger seg inn i hjemmene. Barna får bind for øynene og smertefulle plasthåndjern på før de blir plassert på gulvet i en bil og kjørt bort. Neste morgen blir de forhørt av en israelsk offiser. Foreldrene vet som regel ikke hvor gutten er, og kun i 4 % av sakene får han bistand av en advokat til dette første forhøret. Disse barna kan bli sittende i fengsel mellom 3 og 7 måneder. I ca. halvparten av tilfellene ligger fengselet i Israel, dette er klart i strid med 4. Genèvekonvensjon artikkel 76. Dessuten fører dette i praksis til at foreldrene ikke kan besøke barna sine.
Barna sliter svært ofte med psykiske traumer etter fengselsoppholdet. De palestinske barna på Vestbredden blir behandlet etter israelsk militær lov, israelske barn i de ulovlige bosettingene behandles etter israelsk sivil lov. Gjentatte rapporter fra UNICEF, Military Court Watch og Defence for Children International er entydige: Det dreier seg om mishandling av palestinske barn. Dette bryter med FNs Barnekonvensjon som både Norge og Israel har undertegnet. Denne praksisen har pågått i mange år med dype traumatiske og psykologiske virkninger.
Norge har alltid sett det som en forpliktelse å ta opp menneskerettsbrudd overfor stater som krenker rettighetene, ikke minst må dette gjelde når slike krenkelser gjelder barns rettigheter.

Ine Eriksen Søreide (H)

Svar

Ine Eriksen Søreide: Barns menneskerettigheter og rettssikkerhet må respekteres, i tråd med relevante internasjonale konvensjoner på dette området. Fengsling må være siste utvei og med kortest mulig varighet. Fengsling uten rettmessig lov og dom er uakseptabelt og en dobbel urett.
Organisasjonene representanten viser til har gjort et viktig arbeid for å dokumentere alvorlige overgrep mot barn i israelske fengsler.
Dette er et tema regjeringen i lengre tid har tatt opp både i bilaterale samtaler med israelske myndigheter og i ulike FN-organer. Ved den periodiske gjennomgangen av Israel i FNs menneskerettighetsråd i januar i år var én av Norges anbefalinger til Israel at landet bør minimere fengslinger og bør sørge for at de er i tråd med internasjonale menneskerettighetsstandarder. Vi gjentok dette budskapet i vårt innlegg i tredjekomité i FNs Generalforsamling den 24. oktober i år.
Arrestasjon av palestinske barn følges også opp overfor israelske myndigheter av Den internasjonale observatørstyrken i Hebron (TIPH), som Norge leder.
Norge gir også støtte til israelske menneskerettighetsorganisasjoner som setter søkelyset på problemstillinger relatert til fengsling av palestinske barn og behandlingen av dem i det israelske rettssystemet.
Det er positivt at antallet fengslede palestinske barn har gått noe ned den siste tiden. Det er imidlertid viktig å opprettholde det internasjonale presset på israelske myndigheter for å sikre at barnas rettigheter blir ivaretatt i tråd med landets internasjonale forpliktelser.
Regjeringen vil fortsette å ta opp barnas situasjon med Israel, og vi vil fortsette vårt samarbeid med nærstående land for å fremme respekt for de internasjonale konvensjonene på området.