Skriftlig spørsmål fra Tuva Moflag (A) til helseministeren

Dokument nr. 15:197 (2018-2019)
Innlevert: 19.10.2018
Sendt: 22.10.2018
Besvart: 30.10.2018 av helseminister Bent Høie

Tuva Moflag (A)

Spørsmål

Tuva Moflag (A): Hvordan er utviklingen i antall organdonasjoner (operasjoner) utført i Norge siste fem år, og hvilken tilgang til kapasitet og kompetanse er det i Norge sammenlignet med andre Nordiske land?

Begrunnelse

Det er stadig fokus på rekruttering av organdonorer i Norge, men hvordan står det egentlig til med kapasitet og kompetanse for å få utført slike operasjoner - går utviklingen i takt med rekrutteringen av nye donorer.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Oslo universitetssykehus HF ivaretar den nasjonale behandlingstjenesten for organtransplantasjon. For å svare på spørsmålet om utviklingen i antall organdonasjoner har jeg bedt om innspill fra Helse Sør-Øst RHF. I svaret fra Helse Sør-Øst RHF går det fram at antall transplantasjoner i store trekk er relativt stabile for perioden 2013-2017.
I sin tilbakemelding uttaler Helse Sør- Øst RHF blant annet:

"Når vi sammenlikner tallene hittil i år (per 3. kvartal) med tilsvarende perioder for de fem foregående år ser vi en nedgang i 2018, spesielt uttalt for nyretransplantasjoner.
I 2018 er det noe nedgang i antall meldte potensielle donorer, men først og fremst en reduksjon i realiserte donasjoner og derigjennom en reduksjon i antall transplantasjoner av alle organer. Nedgangen er spesielt stor når det gjelder nyrer.
Oslo universitetssykehus melder at de ikke har registrert spesielle hendelser som kan forklare nedgangen i antall realiserte donasjoner. En gjennomgang av alle 224 meldte potensielle donorer viser at det er medisinske forhold og avslag fra pårørende som er hovedårsak til manglende realisert donasjon.
Arbeidet med å sikre givere skjer ved de 26 donorsykehus i Norge i et velfungerende nettverk. Det brukes mye ressurser på dette arbeidet og det er her muligheten ligger for å kunne tilby flere pasienter organer. I samarbeid med de tre andre helseregionene gjennomfører Helse Sør-Øst RHF i høst en informasjonskampanje ut mot befolkningen og i alle landets helseforetak. "

Når det gjelder del to av spørsmålet fra representanten Moflag, vurderer Helse Sør-Øst RHF tilgang til kapasitet og kompetanse i Norge å være på nivå med andre nordiske land. Helse Sør-Øst RHF viser til at det ved gjennomgang av meldte potensielle donorer, heller ikke avdekkes systemforhold som en årsak til manglende realisert donasjon. Helse Sør-Øst RHF vurderer at Oslo universitetssykehus har et velfungerende og svært kompetent miljø som dekker alle sider av transplantasjonsaktiviteten og opplyser at det ikke er begrensninger i kapasitet til å sette inn organer når det finnes en egnet donor. Ut fra en samlet vurdering mener Helse Sør-Øst RHF at utviklingen er i takt med tilgangen på potensielle donorer.
Det er viktig med god informasjon om organdonasjon både i befolkningen og i helseforetakene, og det er allerede stor aktivitet ut mot befolkningen blant annet gjennom Stiftelsen Organdonasjon. Kampanjen som starter i høst vil særlig rette seg mot helseforetakene, da det er her muligheten for å øke antall donorer er størst. Norsk ressursgruppe for organdonasjon (Norod) er nær samarbeidspartner og hovedmålsettingen er å rette fokus på, og øke bevisstheten rundt, organdonasjon.
Siden juni i år har det vært mulig for innbyggere å fylle og lagre donorkort i kjernejournal. Dette gjør det enklere for innbyggere å gjøre sitt ønske om organdonasjon kjent for pårørende og helsepersonell. Når du fyller ut donorkort kan du føre opp to pårørende som er informert om ditt standpunkt, samt sende ut bekreftelse til disse per sms. Helsepersonell vil kunne se i kjernejournal om potensielle donorer er positive til organdonasjon. Over 60 000 innbyggere har så langt opprettet digitalt donorkort.