Une Bastholm (MDG): Situasjonen i Jemen kalles av FN for vår tids største humanitære katastrofe. Hvert tiende minutt dør et barn i Jemen, titusener sivile har blitt drept, og millioner er på flukt, som følge av krig, tørke og en langvarig blokade. Norge tjener i dag penger på videreføring av borgerkrigen i Jemen, og dette gir oss et særlig ansvar.
Hva foretar utenriksministeren og regjeringen seg for å hjelpe på de humanitære lidelsene i Jemen?
Begrunnelse
De tre siste årene har borgerkrigen i Jemen kostet 10 000 mennesker livet, drevet millioner på flukt og omtales av FN som vår tids største humanitære katastrofe. FN slår fast at vi holder på å tape kampen mot sulten i landet, og Flyktninghjelpen understreker at sivile i landet ikke bare sulter - de blir sultet ihjel av den Saudi-ledede koalisjonens krigsstrategi.
Krigen i Jemen står i hovedsak mellom en Saudi-Arabia-ledet koalisjon som støttes av blant andre USA og Storbritannia, og kriger på vegne av eksilpresident Hadis regjering, og jemenittiske Houthi-opprørere som antas å få støtte fra Iran.
Samtidig tjener Norge millioner på våpensalg til land som deltar i krigen, og Statens Pensjonsfond Utland har doblet sine investeringer i Saudi-Arabia.
Vi tjener penger på videreføring av krigen, og dette gir oss et særlig ansvar.
Flyktninghjelpen stilte denne uken krav til at USA, Storbritannia, Frankrike og Iran må få på plass en øyeblikkelig våpenhvile, FN-mekling og sikre humanitærhjelp inn til Jemen. Men Norge har også et ansvar for å gjøre det vi kan for å få slutt på lidelsene til sivilbefolkningen i Jemen.