Martin Henriksen (A): Hvordan vil landbruksministeren bidra til at miljøet ved VI Tromsø styrkes, og at lokaler og ny obduksjonssal kommer på plass så snart som mulig?
Begrunnelse
Høsten 2015 vedtok et enstemmig storting å sikre Veterinærinstituttets avdelinger innen grønn sektor og havbruk i Nord-Norge.
I merknader til sak 8:132 S (2014–2015) skrev komiteen:
«K o m i t e e n er opptatt av at Veterinærinstituttets tilbud om obduksjoner, diagnostikk og overvåkning forblir et tilbud i Nord-Norge også i fremtiden. Komiteen mener det er viktig at obduksjoner av storfe, hest, rein, vilt, småfe og andre dyreslag kan skje i Tromsø og i lokaler og underlagt rammer som gjør dette forsvarlig med tanke på fare for smitte- spredning». Og videre: «Komiteen mener det er svært viktig å ivareta regional, stedlig kompetanse innen veterinærmedisin for å utvikle den fagkunnskapen som tar utgangs- punkt i lokale og regionale forhold».
I sitt tildelingsbrev til Veterinærinstituttet for 2016 skrev LMD: «Veterinærinstituttet skal videre legge til rette for å styrke forskningen med utgangspunkt i Nord-Norge (...)», og «LMD har bedt Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO), i samarbeid med Veterinærinstituttet, om å utarbeide en modell for fortsatt tilstedeværelse på Holt i Tromsø».
Fra og med 1.1.2016 halverte Veterinærinstituttet prisen på obduksjoner av produksjonsdyr utført ved laboratoriet i Tromsø. Antallet obduksjoner har økt etter denne reduksjonen.
Antallet ansatte ved VI i Tromsø har forblitt det samme i årene etter Stortingets vedtak i 2015, med det de ansatte selv omtaler som svært lav bemanning. VI har en husleieavtale i sine nåværende lokaler fram til 31.06.2019, med mulighet til forlengelse til 30.06.2020. Det har ikke blitt bevilget penger til ny obduksjonssal på NIBIO ved Holt i Tromsø. Det er vanskelig å se at Veterinærinstituttets virksomhet eller forutsetninger for forskning har blitt styrket.
Formålstjenlige lokaler er en forutsetning for at VI skal kunne drive et forsvarlig og fremtidsrettet arbeid.