Skriftlig spørsmål fra Martin Henriksen (A) til landbruks- og matministeren

Dokument nr. 15:205 (2018-2019)
Innlevert: 22.10.2018
Sendt: 22.10.2018
Besvart: 29.10.2018 av landbruks- og matminister Bård Hoksrud

Martin Henriksen (A)

Spørsmål

Martin Henriksen (A): Hvordan vil landbruksministeren bidra til at miljøet ved VI Tromsø styrkes, og at lokaler og ny obduksjonssal kommer på plass så snart som mulig?

Begrunnelse

Høsten 2015 vedtok et enstemmig storting å sikre Veterinærinstituttets avdelinger innen grønn sektor og havbruk i Nord-Norge.
I merknader til sak 8:132 S (2014–2015) skrev komiteen:

«K o m i t e e n er opptatt av at Veterinærinstituttets tilbud om obduksjoner, diagnostikk og overvåkning forblir et tilbud i Nord-Norge også i fremtiden. Komiteen mener det er viktig at obduksjoner av storfe, hest, rein, vilt, småfe og andre dyreslag kan skje i Tromsø og i lokaler og underlagt rammer som gjør dette forsvarlig med tanke på fare for smitte- spredning». Og videre: «Komiteen mener det er svært viktig å ivareta regional, stedlig kompetanse innen veterinærmedisin for å utvikle den fagkunnskapen som tar utgangs- punkt i lokale og regionale forhold».
I sitt tildelingsbrev til Veterinærinstituttet for 2016 skrev LMD: «Veterinærinstituttet skal videre legge til rette for å styrke forskningen med utgangspunkt i Nord-Norge (...)», og «LMD har bedt Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO), i samarbeid med Veterinærinstituttet, om å utarbeide en modell for fortsatt tilstedeværelse på Holt i Tromsø».

Fra og med 1.1.2016 halverte Veterinærinstituttet prisen på obduksjoner av produksjonsdyr utført ved laboratoriet i Tromsø. Antallet obduksjoner har økt etter denne reduksjonen.
Antallet ansatte ved VI i Tromsø har forblitt det samme i årene etter Stortingets vedtak i 2015, med det de ansatte selv omtaler som svært lav bemanning. VI har en husleieavtale i sine nåværende lokaler fram til 31.06.2019, med mulighet til forlengelse til 30.06.2020. Det har ikke blitt bevilget penger til ny obduksjonssal på NIBIO ved Holt i Tromsø. Det er vanskelig å se at Veterinærinstituttets virksomhet eller forutsetninger for forskning har blitt styrket.
Formålstjenlige lokaler er en forutsetning for at VI skal kunne drive et forsvarlig og fremtidsrettet arbeid.

Bård Hoksrud (FrP)

Svar

Bård Hoksrud: Jeg er kjent med at Stortinget høsten 2015 vedtok to anmodningsvedtak vedrørende Veterinærinstituttets avdelinger i Nord-Norge. Vedtakene hadde følgende ordlyd:
"Stortinget ber regjeringen sørge for at Veterinærinstituttets kompetanse og virksomhet innen grønn sektor og havbruk i henholdsvis Tromsø og Harstad videreføres."
"Stortinget ber regjeringen sørge for at egenandelene ved obduserte dyr har et nivå som sikrer det antall obduksjoner som trengs for å ivareta og styrke kunnskapen om dyrehelse."
Landbruks- og matdepartementet omtalte oppfølgingen av de to anmodningsvedtakene i budsjettproposisjon for 2017. Departementet gav styringssignaler i tildelingsbrevet til Veterinærinstituttet for 2016 om at deres kompetanse og virksomhet innen grønn sektor og havbruk i henholdsvis Tromsø og Harstad skulle videreføres. Vi har fått opplysninger om at det blir gjort. Vi har også fått opplysninger fra Veterinærinstituttet om at instituttet fra 1.1.2016 har halvert prisen på obduksjoner av produksjonsdyr utført ved laboratoriet i Tromsø.
Veterinærinstituttet opplyser at når det gjelder antall ansatte, var det i 2015 to fast ansatte forskere og en fast ansatt tekniker i Tromsø. Det ble i desember 2017 i tillegg ansatt en ny forsker i engasjement i 50 % stilling. Engasjementet varer til sommeren 2019.
På grunn av turnover og engasjementsstilling har antall forskere med doktorgrad økt fra en til tre siden 2015. Det forskningsfaglige miljøet ved Veterinærinstituttet i Tromsø er med andre ord styrket.
Det faglige miljøet i Tromsø er også styrket ved at enheten som tidligere var underlagt Veterinærinstituttet i Harstad med hovedvekt på oppdrettsnæringen, nå er organisert som en del av Seksjon for patologi Oslo og Tromsø. Seksjonen har i de senere år arbeidet mye med helse hos rein, spesielt gjennom overvåkingsprogrammet for CWD (skrantesjuke).
Veterinærinstituttet opplyser at ifølge deres prøvejournalsystem har antallet obduksjoner ved Veterinærinstituttet i Tromsø økt siden 2015. Tross redusert pris på obduksjoner har antallet innsendelser gått noe tilbake. Imidlertid er antall obduksjoner totalt sett økt på grunn av obduksjoner i forbindelse med forskningsprosjekter.
Veterinærinstituttet har siden 1995 leid lokaler med obduksjonssal i Stakkevollveien 23. Tromsø kommune ønsker nå å omregulere tomtene i Stakkevollveien fra nærings- til boligformål. Veterinærinstituttet har pr. i dag en leiekontrakt som løper fram til 1. januar 2020.
Veterinærinstituttet har sammen med NIBIO planlagt nye lokaler for Veterinærinstituttet på Holt i Tromsø. Det vil kunne skje delvis ved ombygging av et eldre lokale til kontor og laboratorier og delvis ved nybygg av en obduksjonssal med tilhørende fasiliteter. Det foreligger planer og kostnadsoverslag som er presentert for styret i Veterinærinstituttet.