Skriftlig spørsmål fra Ingalill Olsen (A) til helseministeren

Dokument nr. 15:217 (2018-2019)
Innlevert: 24.10.2018
Sendt: 24.10.2018
Besvart: 31.10.2018 av helseminister Bent Høie

Ingalill Olsen (A)

Spørsmål

Ingalill Olsen (A): Kan helseministeren se at det er hensiktsmessig å bruke den gamle flystripa i Kautokeino og at det kan styrke kommunens helseberedskap?

Begrunnelse

Kautokeino kommune, Norges største kommune med 9707 km2 areal, ligger 270 km fra Hammerfest sykehus.
Arealet i Finnmark kan vi ikke gjøre noe med, ei heller geografien. En kjøretur med ambulanse fra Kautokeino til Hammerfest må passere Masiovergangen, Kløfta overfor Alta og Sennalandet. Deler av dette området er ofte kolonnekjørt og også stengt i vinterhalvåret. Innbyggerne i Kautokeino er opptatt av trygghet og beredskap, også når hendelser knyttet til helsemessige forhold inntreffer.
Helseberedskapen for Kautokeino var en av elementene i debatten rundt kravet om sykehus i Alta.
Kautokeino har en gammel flystripe som Luftforsvaret disponerte fra tiden etter 2.verdenskrig og til omlag årtusenskiftet. For Kautokeino kommune er det en naturlig tanke at beredskapen i kommunen kan forbedres ved at denne flystripen oppgraderes og tas i bruk, slik at både ambulansefly og helikopter kan bruke den. Et slikt tiltak vil forbedre regulariteten. Flystripa er regulert til formålet med opparbeidet infrastruktur. Den er gruset og 1199 meter lang.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Helse- og omsorgsdepartementet har bedt Helse Nord RHF om innspill om den akuttmedisinske beredskapen i Finnmark.
Helse Nord opplyser at behovet for å kunne benytte seg av luftambulansetjenester er stor i Finnmark, fordi mange av kommunene har lang reisevei til sykehus. Kortbaneflyplasser er hyppig benyttet av luftambulansetjenesten i Finnmark.
Finnmark har 3 ambulansefly samt en ressurs som kan forespørres fra Hovedredningssentralen (Sea King redningshelikopter stasjonert i Lakselv). Kommunene som grenser til Troms fylke har i økende grad benyttet seg av ambulansehelikopteret ved Universitetssykehuset i Tromsø (UNN).
Helse Nord opplyser videre at de kommunene som ikke har kortbaneflyplass, og som har lang reisevei til sykehus, nesten utelukkende benytter ambulansebil for transport av pasienter til sykehus. De sykeste pasientene kan også transporteres til sykehus med helikopter fra enten Lakselv eller UNN. En del av pasientene transporteres også med bakketransport til nærmeste flyplass.
Jeg er ikke kjent med om det er mulig å oppgradere den gamle flystripen i Kautokeino slik at den oppfyller de operative kravene som luftfartsmyndighetene stiller. Det er samferdselsministeren som har ansvaret for utbygging av infrastruktur for sivil luftfart, og som eventuelt må svare på det.