Skriftlig spørsmål fra Elise Waagen (A) til helseministeren

Dokument nr. 15:254 (2018-2019)
Innlevert: 29.10.2018
Sendt: 29.10.2018
Besvart: 05.11.2018 av helseminister Bent Høie

Elise Waagen (A)

Spørsmål

Elise Waagen (A): Kan statsråden redegjøre for hvilke grep som er gjort for å heve kvaliteten på overgrepsmottakene samt status for beredskapsvakt, rettsmedisinsk kompetanse og psykososial oppfølging ved overgrepsmottakene?

Begrunnelse

Nasjonalt kompetansesenter for legevaktmedisin (Nklm) har utarbeidet på oppdrag fra Helsedirektoratet en rapport over status for overtakelsen av overgrepsmottak til de regionale helseforetakene. Konklusjonen i rapporten var blant annet at det ikke var etablert beredskapsvakt ved alle mottak, den rettsmedisinske kompetansen og psykososial oppfølging varierte mellom mottakene.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: De regionale helseforetakene har et ansvar for å sørge for spesialisthelsetjenester til personer som er utsatt for seksuelle overgrep, både voksne, barn og unge. For å svare på spørsmålet, ha jeg innhentet informasjon fra de regionale helseforetakene. I svarene fra de regionale helseforetakene framgår det at tilbudet er noe forskjellig organisert i de ulike helseforetakene. Noen helseforetak ivaretar tilbudet til pasientgruppen selv, mens andre har avtaler med en kommune om drift av overgrepsmottak.
Når det gjelder kvalitet og kompetanse generelt er det en gjennomgående tilbakemelding fra alle regionale helseforetak at det arbeides med dette på ulike måter i alle helseforetakene – ved blant annet gjennomføring av kurs i regi av Nasjonalt kompetansesenter for legevaktsmedisin (Nklm), faglige møter for kunnskapsoverføring og videreutdanning.
Det framgår videre fra de regionale helseforetakene at det arbeides med å bedre den rettsmedisinske kompetansen på ulike måter, blant annet gjennom nasjonale kurs i regi av Nasjonalt kompetansesenter for legevaktsmedisin og overføring av kompetanse fra ansatte med lang erfaring innen fagfeltet.
De regionale helseforetakene melder tilbake at samtlige overgrepsmottak har beredskapsvakt. Det framgår at denne er organisert på ulike måter, men at det er tilgang på fagpersonell hele døgnet.
Den psykososiale oppfølgingen ivaretas ved alle overgrepsmottakene. Det framgår at det er noe ulik praksis i hvordan denne oppfølgingen ivaretas, men i de fleste overgrepsmottakene får alle pasienter tilbud om oppfølgingssamtale noen dager etter konsultasjon på overgrepsmottaket.
Tilbakemeldingen fra de regionale helseforetakene viser at det pågår et kontinuerlig arbeid for å bedre kvalitet og rettsmedisinsk kompetanse i overgrepsmottakene. Jeg legger til grunn at de regionale helseforetakene viderefører arbeidet med å bedre behandlingstilbudet til barn, unge og voksne som er utsatt for seksuelle overgrep.