Petter Eide (SV): Norge mottar jevnlig observasjoner og anbefalinger om menneskerettighetene i Norge fra både FN og Europarådet.
Har regjeringen en samlet oversikt over disse observasjonene og anbefalingene fra de siste år, hvilke prosedyrer har regjeringen for å behandle og eventuelt implementere de ulike observasjonene og anbefalingene om Norge, og på hvilken måte vil regjeringen sikre at Stortinget får anledning til å behandle slike observasjoner og anbefalinger av Norge?
Begrunnelse
Norge er tilsluttet en lang rekke menneskerettighetsinstrumenter som jevnlig kommer med rapporter om Norge, blant annet CPT (Europarådets torturforebyggingskomite), CCPR (FNs menneskerettighetskomite), CERD (FNs rasediskrimineringskomite) og CRC (Barnekomiteen). Sakene i den Europeiske Menneskerettsdomstolen står i en særstilling fordi de er rettslig bindende og må følges opp av Norge. Det er uklart hvordan observasjoner og anbefalinger om menneskerettighetene i Norge fra FN og Europarådet blir fulgt opp av regjeringen. Det er derfor viktig å vite hvilke prosedyrer regjeringen har for behandling og eventuell implementering av FN og Europarådets kritikk og anbefalinger av Norge. På menneskerettighetsområdet behandler Stortinget rapporter fra Nasjonal institusjon for Menneskerettigheter og Sivilombudsmannen, men regjeringen synes ikke å ha plikt på seg til å presentere for behandling i Stortinget FN og Europarådets observasjoner og anbefalinger om Norge. Norge har gjennom skiftende regjering og Storting ønsket å være en foregangsnasjon når det gjelder menneskerettigheter, og Norge har derfor ratifisert de fleste internasjonale konvensjoner om menneskerettigheter, og også brukt ressurser på å få andre land til å ratifisere konvensjoner og respektere menneskerettigheter.
Det er derfor uheldig at det ikke finnes gode prosedyrer for å sikre at Stortinget involveres i FN og Europarådets observasjoner og anbefalinger om Norge.