Bjørnar Moxnes (R): 1 av 5 sykepleiere slutter i løpet av sine første 10 år i jobb, noe som er en viktig grunn til den store sykepleiermangelen. Norsk Sykepleierforbund, som mener en betydelig lønnsøkning må til for å stoppe flukten fra sykepleieryrket, er nå i streik for å sikre sykepleiere samme minstelønnsnivå uavhengig av hvor de jobber. NHO Service og Handel nekter å godta dette kravet.
Synes helseministeren at en slik arbeidsgiverpolitikk understøtter målet om stanse flukten fra sykepleieryrket?
Begrunnelse
NRK varslet i mai at det ifølge NAVs bedriftsundersøkelse mangler 5900 sykepleiere i Norge mot 4000 i fjor. Dette er en alvorlig økning og en varslet krise. Hvis ikke noe gjøres, vil denne utviklingen på sikt true pasientsikkerheten.
Samtidig viser en undersøkelse fra SSB at 20 prosent av nyutdannede sykepleiere slutter i løpet av kort tid. Norsk Sykepleierforbund mener en betydelig lønnsøkning må til for å stoppe flukten fra sykepleieryrket.
NSF er nå i streik fordi motparten NHO Service og Handel nekter å godta kravet om å sikre sykepleiere samme minstelønnsnivå uavhengig av hvor de jobber. NSF har også krevd en lengre lønnsstige med 10- og 16- års trinn minimum som i KS, og med 500.000 etter 10 år fra 2019.
NSF viser til at det fins bedrifter innen NHO Service og Handel der sykepleierne tjener i snitt 30.000 mindre enn garantert minstelønn i KS for tilsvarende ansiennitet og erfaring.
Helseminister Bent Høie har selv uttalt at "Å avverge sykepleiermangelen dreier seg både om å sikre tilstrekkelig tilgang gjennom god utdanningskapasitet og god rekruttering av nye sykepleiere, og om å redusere uønsket avgang gjennom å blant annet bidra til gode fag- og arbeidsmiljøer." (svar på skriftlig spørsmål fra Olaug Bollestad 15.04.2018)
På denne bakgrunn ber jeg om statsrådens syn på om en slik arbeidsgiverpolitikk understøtter det politiske målet om å stanse flukten fra sykepleieryrket.