Skriftlig spørsmål fra Marit Knutsdatter Strand (Sp) til justis-, beredskaps- og innvandringsministeren

Dokument nr. 15:366 (2018-2019)
Innlevert: 14.11.2018
Sendt: 14.11.2018
Besvart: 21.11.2018 av justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara

Marit Knutsdatter Strand (Sp)

Spørsmål

Marit Knutsdatter Strand (Sp): POD nå har hatt utvalgsmøter, og konkludert i et dokument de har unntatt offentligheten og oversendt til Justisdepartementet.
Hvordan vil statsråden sikre åpenhet rundt denne prosessen, hvordan blir variasjonen i virksomhetenes organisasjoner og aktiviteter balansert ved fastsettelse av nytt krav, og når kan publikum og gjester ved festivaler, studentsamlingssteder og uteliv vente seg at timekravet blir avgjort?

Begrunnelse

Departementet kom fram til at kravet om 120 timer kurs for ordensvakter var for høyt høsten 2017, og at direktoratet ville rådføre seg med berørte parter for å redusere til et hensiktsmessig krav. Politidirektoratet (POD) fikk delegert videre oppfølging av dette, og forankring blant de berørte partene.
Viser til Dokument nr. 15:346 (2017-2018) og oppslag i Dagbladet 27.11.2017.

Tor Mikkel Wara (FrP)

Svar

Tor Mikkel Wara: Formålet med vaktvirksomhetsloven er å ivareta rettssikkerheten til publikum, sikre god kvalitet på vakttjenestene og legge til rette for god offentlig kontroll. Det finnes i dag ingen standardisert opplæring for ordensvakter i egenvakthold.
Politiet har i flere år uttrykt sterk bekymring for ordensvakttjenesten på grunn av svært mange hendelser knyttet til vold, diskriminering, svart økonomi, organisert kriminalitet, doping og torpedovirksomhet. Endringene i dagens trusselbilde hvor enkeltgrupperinger bevisst går til angrep på myke mål, gjør det enda viktigere med god kompetanse.
Kravet til opplæring for ordensvakter i egenvakthold berører ikke arrangører, studentsamskipnader og festivalers anledning til å benytte frivillige i tillegg til faglært personell når politiet har satt som vilkår at vakttjenestene av sikkerhetsmessige grunner skal utføres av godkjente vektere eller ordensvakter. Frivillige vil også i fremtiden kunne stå vakt ved nødutganger og sjekke billetter etc.
Iverksettelsen av læreplan for begrenset ordensvaktopplæring i egenvakthold, fastsatt av Politidirektoratet 22. juni 2017, ble utsatt i desember i fjor. En arbeidsgruppe ledet av Politidirektoratet med bred deltakelse fra aktørene, har foretatt en ny gjennomgang av kravene til utdanningen for ordensvakter i egenvakthold. Det har vært levert skriftlige innspill, avholdt høringsmøte og fire møter i arbeidsgruppen, det siste 18. oktober. Det har vært stor faglig uenighet knyttet til omfanget på opplæringen. Jeg har derfor vært opptatt av en god og åpen prosess rundt fastsettelsen av den reviderte læreplanen.
Departementet mottok revidert læreplan 12. november 2018. Den inneholder krav om 80 timers kurs for ordensvakter, hvorav 60 timer teori og 20 timer praksis. Politidirektoratet sendte kopi av oversendelsen til arbeidsgruppen og Nasjonalt fagråd for vaktvirksomhet (Fagrådet) 13. november 2018. Jeg vil utøve meroffentlighet i saken og derfor gi innsyn i oversendelsen fra Politidirektoratet til dem som måtte be om det.
Vaktvirksomhetsforskriften § 8 tredje ledd, som gir Politidirektoratet myndighet til å fastsette læreplan for ordensvakter i egenvakthold, er ikke trådt i kraft. Ettersom departementet kun for kort tid siden mottok den reviderte læreplanen, er det for tidlig å si noe om når saken vil være ferdigbehandlet i departementet.