Skriftlig spørsmål fra Emilie Mehl (Sp) til forsknings- og høyere utdanningsministeren

Dokument nr. 15:414 (2018-2019)
Innlevert: 21.11.2018
Sendt: 22.11.2018
Besvart: 29.11.2018 av forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø

Emilie Mehl (Sp)

Spørsmål

Emilie Mehl (Sp): Høgskolen i Innlandet (HINN), Fjellregionen og Tynset Sjukehus har sammen med Norsk Sykepleierforbund Hedmark tatt initiativ til å reetablere utdanning av sykepleiere i Fjellregionen i Hedmark. Initiativtakerne ber om tildeling av 20 studieplasser per år over fem år, som et prosjekt lokalisert til Tynset studie- og høgskolesenter.
Vil statsråden møte dette og andre positive lokale prosjekter med tildeling av studieplasser utenfor rammen?

Begrunnelse

Stadig høyere levealder og flere eldre over 80 år vil øke behovet for sykepleiere og annet helsepersonell i fremtiden. Vi risikerer mangel på personell av flere årsaker; få utdannede sykepleiere, økt sykefravær bla. grunnet høyt arbeidspress, som igjen fører til at mange sykepleiere velger å forlate yrket etter kort tid.
Muligheten til å utdanne flere sykepleiere begrenser seg på grunn av mangel på praksisplasser. Der det er lokale initiativ basert på samarbeid mellom universitet/høgskole, kommuner og spesialisthelsetjenesten bør regjeringen følge opp med å tildele ekstra studieplasser for å få utdannet flere sykepleiere.
Det vil være behov for flere sykepleiere over hele landet, både i sykehusene og i den lokale helse- og omsorgstjenesten. I arbeidet med å sikre lokal tilgang på sykepleiere i distrikts-Norge er de lokale studie- og høgskolesentrene viktige bidragsytere.
Lokale studietilbud er avgjørende for å rekruttere nødvendig kompetanse for å imøtekomme det økende behovet for helsepersonell.
En sykepleieutdanning i Fjellregionen vil være viktig for å møte regionens behov, og gir utdanningsmulighet også til dem som ikke har mulighet til å flytte på seg for å studere.

Iselin Nybø (V)

Svar

Iselin Nybø: Det er positivt at kommunene i Fjellregionen og Tynset Sjukehus samarbeider med Høgskolen i Innlandet (HiNN) om kompetanseutvikling. Samarbeid med lokalt og regionalt samfunns- og arbeidsliv er del av samfunnsoppdraget til alle universiteter og høgskoler. Regionale behov skal derfor inngå i institusjonenes vurderinger av egne strategiske og langsiktige prioriteringer. Jeg viser her til mitt svar på spørsmål nr. 2277 (2017-2018) fra stortingsrepresentant Nils Kristen Sandtrøen om hvordan desentrale utdanningssentre kan være med på å utdanne flere sykepleiere.
Regjeringen vurderer i de årlige statsbudsjetter blant annet behovet for å bidra med midler til flere studieplasser. Høgskolen i Innlandet har i 2018, 2019 og 2020 søkt om midler utenfor ordinær ramme til flere studieplasser til sykepleierutdanningen. I forbindelse med behandlingen av RNB for 2018 satte Stortinget av midler til nasjonalt å etablere 100 nye studieplasser i sykepleierutdanningen. Ti av disse studieplassene ble tildelt Høgskolen i Innlandet. Høgskolen kan vurdere om studieplassene på sikt kan være med på å bidra til desentraliserte tilbud innen sykepleierutdanning basert på regionale behov, søkertall og tilgjengelige praksisplasser. Eventuelle flere studieplasser ved HiNN må vurderes i forbindelse med kommende statsbudsjetter.
Universiteter og høgskoler er rammefinansierte, og det gir institusjonene et strategisk handlingsrom til selv å prioritere aktiviteter og fagområder de vil satse på for å nå sektormålene for høyere utdanning og forskning og sine virksomhetsmål. Departementet legger ikke detaljerte føringer på hvordan universitetene og høgskolene organiserer sitt studietilbud fordelt ved ulike studiesteder.
Det er styret ved Høgskolen i Innlandet som innenfor egne rammer, strategier og prioriteringer må vurdere hvordan oppgaven med å ivareta regionens behov for sykepleiere best mulig kan løses og hvordan den kan samarbeide med regionale samarbeidspartnere. Høgskolen må derfor selv vurdere hvordan studieplasser og midler til utdanningen bør disponeres og organiseres på kort og lang sikt sett i lys av behovet for flere godt kvalifiserte sykepleiere, tilgang på gode praksisplasser og kvalifiserte søkere.
I sykepleierutdanningene har det mange steder vært en utfordring å få på plass flere gode praksisplasser. Dette medfører at det ved flere studiesteder er utfordringer å øke opptaket til sykepleierutdanningene. I Prop. 1 S (2018-2019) foreslår derfor regjeringen 10 mill. kr for å etablere en pilotordning for kommunal praksis i helse- og sosialfagutdanningene. Ordningen skal bidra til at mer av praksisdelen i utdanningene skjer i de kommunale tjenestene, og til å øke kvaliteten i praksisstudia. Pilotordningen skal høste erfaringer om hvordan kommunal praksis bør organiseres og finansieres.