Skriftlig spørsmål fra Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) til barne- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:429 (2018-2019)
Innlevert: 22.11.2018
Sendt: 23.11.2018
Besvart: 29.11.2018 av barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp)

Spørsmål

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp): Om det viser seg at den tredelingen av foreldrepermisjonen som nå er vedtatt får negative konsekvenser på noen områder, hvordan tenker ministeren å følge dette opp på en god måte siden Stortinget ikke valgte å stemme for Senterpartiets forslag om en faglig og objektiv evaluering i 2020?

Begrunnelse

Torsdag 22.11 vedtok Stortinget endring i folketrygdloven (tredeling av foreldrepengeperioden ved 80 prosent uttak) (Innst.44L (2018-2019), jf. P rop. 4 L (2018-2019).
I forkant av vedtaket var det mye debatt om det mange mente ville være negative konsekvenser fordi vedtaket bl.a. vil kunne gå ut over amming og kvinners behov for restitusjon etter fødsel. Instanser som både Jordmorforbundet, Helsedirektoratet og Fagforbundet støttet ikke det som ble vedtatt.
Senterpartiet fremmet et forslag om evaluering av den nye tredelingen i 2020 for å sørge for at vi som lovgivere er obs på mulighetene for at vedtaket vil gi noen negative konsekvenser. Det valgte kun KrF å støtte.

Linda Hofstad Helleland (H)

Svar

Linda Hofstad Helleland: Stortinget vedtok forslagene i Prop. 4L (2018-2019) Endringar i folketrygdlova (tredeling av foreldrepengeperioden ved 80 prosent uttak) 27. november 2018. Stortinget støttet ikke Senterpartiets forslag om en egen evaluering som primært skulle ta for seg "foreldrenes erfaringer, barneperspektivet, helsemessige konsekvenser for mor, samt erfaringer med amming som følge av endringen i fedre- og mødrekvoten". Jeg er glad for dette vedtaket, og mener at det ikke er noe i disse endringene som tilsier at det burde vedtas en egen evaluering.
Delingen av foreldrepengeperioden i tre like deler ble vedtatt med 93 mot 5 stemmer. Et bredt flertall står bak en moderne ordning som sikrer begge foreldrene en reell mulighet til å ha en lang periode hjemme med barnet det første året. I tillegg er det en ordning som gir mødrene nok tid til å restituere seg etter fødselen. Mødrene kan uten problemer følge statlige ammeråd innenfor rammene av det nylig vedtatte foreldrepengeregelverket. Ordningen med ammefri gir dessuten mødrene anledning til å fortsette å amme etter at de er gått tilbake på jobb.
Vi har god oversikt over foreldrenes uttak av foreldrepenger. Som statsråd har jeg under alle omstendigheter et ansvar for å følge med på hvordan en ordning blir brukt, og hvilken effekt lovendringer har.