Skriftlig spørsmål fra Bjørnar Moxnes (R) til barne- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:438 (2018-2019)
Innlevert: 22.11.2018
Sendt: 23.11.2018
Rette vedkommende: Helseministeren
Besvart: 04.12.2018 av helseminister Bent Høie

Bjørnar Moxnes (R)

Spørsmål

Bjørnar Moxnes (R): Abortloven § 13 slår fast at «den som muntlig eller skriftlig gir uriktige opplysninger i begjæring om svangerskapsavbrudd» kan «straffes med bot eller fengsel inntil 2 år».
Hva kvalifiserer som uriktige opplysninger i denne sammenheng, og hva vil regjeringen foreta seg dersom endring eller fjerning av § 2c fører til at kvinner straffeforfølges etter § 13 om å gi uriktige opplysninger?

Begrunnelse

Viser til Lov om svangerskapsavbrudd § 13 - særlig andre avsnitt:

"Den som avbryter svangerskap i strid med denne lov eller forskrifter gitt i medhold av loven, straffes med bot eller fengsel inntil 2 år.
På samme måte straffes den som muntlig eller skriftlig gir uriktige opplysninger i begjæring om svangerskapsavbrudd eller til bruk ved avgjørelsen av begjæringen, eller som rettsstridig bryter taushetsplikt etter § 11. Bestemmelsene om straff i første ledd gjelder ikke for kvinne som selv avbryter sitt svangerskap."

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Regjeringen har ikke et arbeid på gang med å endre dagens abortlov. Den politiske diskusjonen på dette området handler om eventuelle regjeringsforhandlinger. Spørsmål knyttet til en eventuelt ny regjeringsplattform kan regjeringen svare på når denne er ferdig.
Etter Straffeloven av 1902 § 245 var rettsstridig fremkallelse av abort straffbart. Det vil blant annet si å utføre abort uten at de lovlige indikasjonene for abort var tilstede, eller uten at vedtak om avbrudd var truffet av noen med myndighet til det.
Opprinnelig kunne både kvinnen selv og den som utførte den ulovlige aborten straffes, men i 1975 ble ulovlige svangerskapsavbrudd eller medvirkning til dette avkriminalisert for kvinnen selv. Om begrunnelsen for å avkriminalisere ulovlige aborter for kvinnen selv uttalte Sosialdepartementet i forarbeidene til abortloven av 1975 (Ot. prp. nr. 38 (1974-1975) side 30):

"Etter departementets mening veier de hensyn som taler for å avkriminalisere ulovlige svangerskapsavbrudd for kvinnens vedkommende tyngre enn de som anføres for å opprettholde straffebestemmelsen. Etter departementets mening er denne straffebestemmelse ikke lenger i pakt med tiden. Det fremstår i økende grad som så vel inhumant som meningsløst å opprettholde en straffetrusel mot kvinnen i denne situasjon, ut fra hensynet til almenprevensjonen. Dette forhold gjenspeiles også i det forhold at bestemmelsen i dag i praksis må anses i det nærmeste opphevet, ved at mulige saker er blitt henlagt etter bestemmelsen i annet ledds annet punktum. Departementet vil derfor foreslå at fosterfordrivelse avkriminaliseres for kvinnens vedkommende, og har tatt inn bestemmelsen herom i utk. til nytt annet ledd i strl. § 245. Det må imidlertid fremdeles være straffbart for andre enn leger å utføre inngrep i fosterfordrivende øyemed, og bestemmelsen i strl. § 245 første ledd er foreslått opprettholdt. – De fleste av de som har uttalt seg om spørsmålet, er enig med departementet i den avkriminalisering som her er foreslått."

Etter abortloven § 13 er det straffbart å oppgi uriktige opplysninger i begjæring om svangerskapsavbrudd eller til bruk ved avgjørelsen av begjæringen. Handlingene må være utført med forsett, jf. straffeloven 2005 § 21.
Straffebestemmelsen i abortloven § 13 er en videreføring av tidligere tilsvarende bestemmelse i abortloven av 1960 § 12. I høringen før abortloven av 1975 ble det foreslått å også gjøre det straffritt for kvinnen å oppgi uriktige opplysninger i abortbegjæringen eller til bruk ved avgjørelsen av begjæringen eller medvirke til dette. Dette ble imidlertid ikke fulgt opp i lovforslaget til Stortinget. Om begrunnelsen for dette skriver Sosialdepartementet (Ot. prp. nr. 38 (1974-1975) side 29):

"I høringsutkastet hadde man også foreslått overtredelse av bestemmelsene i annet ledd gjort straffri for kvinnens vedkommende. Flere høringsinstanser gikk mot dette forslag, og det er ikke tatt med i utkastet. I en uttalelse fra Justisdepartementet heter det bl.a.:

"Man er også enig i at straffebestemmelsene i § 13 første ledd ikke gjøres gjeldende for kvinnen. Man må imidlertid advare mot ikke å la straffebestemmelsen i annet ledd omfatte overtredelser som kvinnen selv begår. Det kan rettes meget tungtveiende innvendinger mot å gjøre det til et lovfestet prinsipp at man straffritt skal kunne gi (hvilke som helst) bevisst uriktige opplysninger til den offentlige myndighet, som på grunn av opplysningene i saken skal treffe sitt vedtak om hvorvidt svangerskapsavbrudd skal tillates eller ikke.""

Håndhevelsen av straffebestemmelsen i abortloven § 13 er en sak for politi- og påtalemyndighetene og domstolene.