Skriftlig spørsmål fra Freddy André Øvstegård (SV) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:443 (2018-2019)
Innlevert: 23.11.2018
Sendt: 23.11.2018
Besvart: 30.11.2018 av utenriksminister Ine Eriksen Søreide

Freddy André Øvstegård (SV)

Spørsmål

Freddy André Øvstegård (SV): Nye opplysninger om saudiske myndigheters bruk av tortur mot fengslede aktivister har nylig blitt kjent.
Hvordan påvirker de nye avsløringene om bruk av tortur mot politiske fanger Norges forhold til Saudi-Arabia, og hva vil statsråden foreta seg ovenfor saudiske myndigheter?

Begrunnelse

Situasjonen for menneskerettighetsaktivister i Saudi-Arabia er svært bekymringsfull. 20. november publiserte Amnesty International en rapport som beskriver grov bruk av tortur mot kvinnerettsaktivistene som ble fengslet tidligere i år.
I følge Amnesty International blir kvinnerettsaktivistene, som har vært fengslet i måneder uten tilgang på juridisk bistand, systematisk utsatt for pisking, elektrosjokk og seksuell trakassering. Rapporten beskriver at noen av de innsatte er så ille tilredt at de har hatt problemer med å stå oppreist. En av de innsatte skal ved flere anledninger ha forsøkt å ta sitt eget liv. Aktivistene innsatt i det aktuelle fengselet er Loujain al-Hathloul, Eman al-Nafjan, Mohammed al-Rabea, Samar Badawi, Nassima al-Sada, Aziza al-Yousef og Ibraham al-Modeimigh, flere av dem kjent for å ha kjempet for kvinners rett til å kjøre bil og mot det saudiske vergesystemet. Rapporten kommer samtidig som Saudi-Arabia er i søkelyset for det brutale drapet på journalisten Jamal Khashoggi.

Ine Eriksen Søreide (H)

Svar

Ine Eriksen Søreide: Rapportene fra Amnesty International og Human Rights Watch om bruk av tortur mot fengslede aktivister er svært bekymringsfulle. Saudiske myndigheter har så langt benektet opplysningene i rapportene. Fra norsk side vil vi fortsette å følge situasjonen for de fengslede kvinnene.
Saudiske myndigheter har et ansvar for å etterleve internasjonale menneskerettighetsforpliktelser. Disse forpliktelsene stiller bl.a. krav om at ingen må utsettes for tortur eller annen grusom, umenneskelig og nedverdigende behandling eller straff. Det er også myndighetenes ansvar å sørge for at menneskerettighetsforsvarere får utføre sitt arbeid uten å risikere straff og forfølgelse.
Saudiske myndigheter er svært godt kjent med Norges syn på menneskerettighetssituasjonen i Saudi-Arabia. Vi har gjentatte ganger og på en konsekvent måte, oppfordret saudiske myndigheter til å etterleve internasjonale menneskerettighetsforpliktelser. I løpet av det siste året har vi særlig tatt opp situasjonen for menneskerettighetsforsvarere, inkludert de fengslede kvinnerettsaktivistene. Dette gjør vi både direkte med myndighetene og i multilaterale fora som FNs menneskerettighetsråd. I denne typen saker samarbeider vi også med nærstående land.
Under landgjennomgangen av Saudi-Arabia i FNs menneskerettighetsråd 6. november ga Norge fire anbefalinger. I den første av disse tok Norge opp situasjonen for menneskerettighetsforsvarere i Saudi-Arabia. Norge tok også opp nødvendigheten av å avvikle alle former for diskriminering av kvinner og rettet særlig oppmerksomheten mot kvinnelige menneskerettighetsforsvarere og journalister.
Torturforbudet er absolutt og kan ikke tillates under noen omstendighet. Norge støtter aktivt den internasjonale kampen mot tortur. I vårt arbeid mot tortur prioriterer vi særlig forebygging og rehabilitering av torturofre. Som en del av dette arbeidet er vi bl.a. med på å finansiere FNs spesialrapportør mot tortur, og vi samarbeider nært med Danmark som har lederskapet for arbeidet med FN-resolusjonene mot tortur.
Norge er en tydelig stemme internasjonalt for menneskerettsforsvareres positive rolle i samfunnet og deres behov for beskyttelse. Ikke minst gjelder dette vår innsats med å lede forhandlingene om FN-resolusjonen om menneskerettighetsforsvarere som sist ble vedtatt ved konsensus i FNs Generalforsamling i fjor. I tillegg bidrar vi med økonomisk og politisk støtte til ulike aktører som støtter oppunder menneskerettighetsforsvareres rettigheter og behov for beskyttelse. Dette inkluderer aktører som har et tydelig fokus på Saudi-Arabia.
Jeg viser for øvrig til mine skriftlige svar på spørsmål 1665 fra representanten Øvstegård den 1. juni, spørsmål 2101fra representanten Kaski den 31. august og spørsmål 211 fra representanten Eide den 30. oktober i år, angående menneskerettighetssituasjonen i Saudi-Arabia.