Skriftlig spørsmål fra Cecilie Myrseth (A) til fiskeriministeren

Dokument nr. 15:470 (2018-2019)
Innlevert: 28.11.2018
Sendt: 29.11.2018
Besvart: 03.12.2018 av fiskeriminister Harald T. Nesvik

Cecilie Myrseth (A)

Spørsmål

Cecilie Myrseth (A): Det ser ut til å ha oppstått usikkerhet omkring hvilke områder som vil kunne brukes til dumping av badevann fra avlusing med lakselusgift. Bakgrunnen er at det er uklart hvilke områder som er registrert som gytefelt/gyteområder for fisk.
Kan statsråden redegjøre for hvordan han vil sikre en bærekraftig forvaltning og hindre negative miljøeffekter ifm. utslipp av lakselusmidler?

Begrunnelse

Fiskeridepartementet innførte nye regler for dumping av badevann fra avlusing med lakselusgift i mars 2017. I september i år kom det en veileder for hvordan brønnbåtene skal etterleve reglene.
1. oktober sendte NFD på høring sak forslag til innskjerping i regelverket om hvor brønnbåtene skal få dumpe lusevannet. I dokumentet blir begreper som gyteområder og gytefelt brukt om hverandre, noe som ble rettet opp i et korrigert høringsnotat halvannen uke senere, der det utelukkende vises til "gytefelt". Hvorvidt dette innebærer at flere områder kan "frigjøres" for dumping av lusegift er et av spørsmålene som nå blir stilt. Viktigst er det imidlertid at man sikrer bærekraftig forvaltning, og at det ikke åpnes for dumping av lusegift i områder der fisk gyter. Spørsmålet er dermed hvordan statsråden forsikrer seg om dette.

Harald T. Nesvik (FrP)

Svar

Harald T. Nesvik: Forskriftsendringene som ble fastsatt i februar 2017 var tydelig på at det var gytefelt og rekefelt som var omfattet av forbudet mot tømming av lusebehandlingsvann som brønnbåter transporterer bort fra oppdrettsanlegget.
Forslaget som nå har vært på høring, innebærer en ytterligere innstramming i bruken av legemidler mot lakselus. Oppdrettsanlegg som ligger i eller nærmere enn 500 meter fra rekefelt og/eller gytefelt, jf. de felt som til enhver tid vises i Fiskeridirektoratets nettbaserte kartverktøy, må etter forslaget foreta badebehandling med legemidler mot lakselus i brønnbåt. Lusebehandlingsvannet må deretter transporteres bort fra anlegget.
Det er riktig som representanten skriver, at det ved en inkurie ble sendt ut et høringsnotat 1. oktober der begrepet "gyteområde" ble brukt 3 steder. Allerede etter to dager, den 3. oktober, ble et korrigert høringsnotat sendt ut der endringen ble forklart.
Vi har mottatt 35 svar på høringen. Det har i løpet av høringen oppstått usikkerhet omkring hvilke områder som ikke skal tillates brukt til tømming av badebehandlingsvann med lusemidler. Flere høringsinstanser påpeker bl.a. uklarheter rundt begrepene gytefelt og gyteområder.
Som et resultat av dette, har jeg bedt Fiskeridirektoratet om å vurdere om det er områder som i dag er kartfestet som gyteområder, der kunnskapsgrunnlaget er like godt og beskyttelsesbehovet er like stort som gytefelt. Jeg kommer videre ikke til å vedta noen forskriftsendringer før vi har hatt en grundig diskusjon om begrepsbruken og hvilke konsekvenser dette vil kunne få.