Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:476 (2018-2019) Innlevert: 28.11.2018 Sendt: 29.11.2018 Besvart: 05.12.2018 av olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg
Lars Haltbrekken (SV): Det er nå over tre år siden NVE-rapport 102-2015 avdekket store mangler i kvaliteten på naturkartlegginger i konsesjonssøknader for småkraftverk. Frivillige organisasjoner avdekker imidlertid fortsatt store mangler i flere av naturutredningene som gjøres i forbindelse med utbyggingssaker. Kvanndalselva er det siste eksemplet med mangelfull naturundersøkelse.Mener statsråden at mangelfulle naturutredninger unngås med den nye revideringen av veiledningsmateriellet, samt de nye faktaarkene som har kommet?
Kjell-Børge Freiberg: Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og Miljødirektoratet har i felleskap revidert veileder om kartlegging og dokumentasjon av biologisk mangfold ved bygging av småkraftverk. Formålet har vært i større grad å sikre at utredningene påviser de arter og naturtyper som er av betydning for kunnskapsgrunnlaget. Endringene omfatter blant annet en konkretisering av krav til kompetanse, hva som skal kartlegges og hvordan arbeidet skal utføres. Det er ikke lenger en øvre kostnadsgrense for slike undersøkelser, selv om kravet til undersøkelser fortsatt må stå i et rimelig forhold til det aktuelle tiltakets karakter og omfang. En tidligere rapport fra NVE avdekket som representanten påpeker at kartleggingen av naturmangfold i elver var mangelfull. Dette er bakgrunnen for revidering av veilederen. NVE har i tillegg gitt ut en egen rapport om naturtyper, moser og lav (NVE 50/2017). Det er særlig innen dette relativt smale fagfeltet at kompetansen ikke har vært god nok hos konsulenter og i forvaltningen. Jeg mener tiltakene samlet i større grad vil gjøre at utredningene gjennomføres på en faglig forsvarlig måte. Avslutningsvis vil jeg også nevne at søknader med utredning av naturmangfold blir sendt på høring til lokale og regionale myndigheter, i tillegg til miljøorganisasjoner. Disse har da mulighet til å komme med synspunkter på de undersøkelser som er gjort. NVE kan kreve tilleggsundersøkelser for ett eller flere tema dersom saken ikke er tilstrekkelig opplyst.Når det gjelder Kvanndalselva er søknaden fortsatt til behandling i NVE. Jeg vil derfor ikke kommentere denne saken spesielt.