Skriftlig spørsmål fra Geir Adelsten Iversen (Sp) til justis-, beredskaps- og innvandringsministeren

Dokument nr. 15:506 (2018-2019)
Innlevert: 04.12.2018
Sendt: 04.12.2018
Besvart: 10.12.2018 av justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara

Geir Adelsten Iversen (Sp)

Spørsmål

Geir Adelsten Iversen (Sp): Hvordan skal Fiskere i Øst-Finnmark kunne være trygge på at en får nødvendig hjelp når uhellet er ute, og vurderer regjeringa å reetablere kystradioen i Vardø?

Begrunnelse

Mange fiskere i Øst-Finnmark har dette som et sterkt ønske.
Vi hadde som kjent en meget vanskelig situasjon i mange kommuner i Finnmark pga. at elektronisk kommunikasjon var slått ut. Folk var i fare, men heldigvis ser det ut til at det har gått bra. Det sier seg selv at slik kan ingen ha det.
Ifølge ordførere i Finnmark så er denne situasjonen ikke ny, men noe som har skjedd før. Det har ikke vært et slikt omfang som det var denne gangen tidligere. Situasjonen var totalt uakseptabelt.
Vardø Radio med sin nærhet til finnmarkskysten, bidro for dem som ferdes på havet til en større sikkerhet. Det er jo håpløst at en sier at alt skal være på plass sikkerhetsmessig senere når Vardø radio ble lagt ned i januar.
Sikkerhet er viktig og folk spør seg om liv er mindre verdt i Finnmark.

Tor Mikkel Wara (FrP)

Svar

Tor Mikkel Wara: Det er viktig at de som arbeider på sjøen føler seg trygge og at nødstilte får den hjelpen de trenger – uansett hvor i Norge en befinner seg. Jeg er opptatt av at både nødnettjenesten og kystradiotjenesten skal ha høy tilgjengelighet, være robuste og bidra til god beredskap i hele landet. Jeg følger derfor opp de aktuelle utfallene av tjenestene i Øst-Finnmark overfor Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, som er ansvarlig for nødnettjenesten, og Telenor Norge som leverandør av kystradiotjenesten.
Samfunnet generelt, herunder mange samfunnskritiske funksjoner, er avhengige av ekomnettene, blant annet Telenors transportnett. Oppfølging av den konkrete feilsituasjonen og tiltak for å redusere samfunnets sårbarhet på dette området mer generelt følges derfor opp av samferdselsministeren.
Når det gjelder diskusjonen rundt nedleggelsen av kystradiostasjonen Vardø Radio, er det vesentlige at kvaliteten på kystradiotjenesten er god og stabil i hele landet. Færre og mer robuste stasjoner sammen med oppgradering av utdatert infrastruktur, gir samlet sett en bedre beredskap og en mer pålitelig tjeneste til de som arbeider og ferdes til sjøs. Telenor har opplyst at konsekvensene av den konkrete feilhendelsen i Øst-Finnmark er helt uavhengig av nedleggelsen av kystradiostasjonen Vardø Radio, og at de etter moderniseringen ser at antall alvorlige hendelser og enkeltutfall er redusert betydelig.
Dagens to kystradiostasjoner er samlokalisert med våre to hovedredningssentraler (HRS) henholdsvis på Sola og i Bodø. De har kontinuerlig tilstedevakt 24 timer i døgnet, 365 dager i året. En slik organisering legger til rette for bedre samarbeid med HRS, mer effektiv hendelseshåndtering og økt beredskap. Dette gir økt trygghet for de nødstilte.