Skriftlig spørsmål fra Petter Eide (SV) til justis-, beredskaps- og innvandringsministeren

Dokument nr. 15:554 (2018-2019)
Innlevert: 07.12.2018
Sendt: 10.12.2018
Besvart: 13.12.2018 av justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara

Petter Eide (SV)

Spørsmål

Petter Eide (SV): 8 av 10 anmeldelser av voldtekt henlegges av politiet. En av flere årsaker til dette er mangel på kapasitet og ressurser til etterforskning av voldtekt. Politiet opplyser at det er vesentlig bedre lønnsbetingelser å jobbe med patrulje enn etterforskning av voldtekt. Dette gjør at flere søker seg bort fra voldtektsfeltet, ifølge VG 7.12.18.
Vil justisministeren vurdere mulige endringer i lønnsinsentivene i politiet for å sikre tilstrekkelig kapasitet til etterforskning av voldtektssaker?

Begrunnelse

Politiet opplyser til VG 7.12.18 at det er vesentlig bedre lønnsbetingelser å jobbe med patrulje enn etterforskning av voldtekt. Forskjellene kan være så store som opp til 100.000 kroner mer i året. Lønn og andre ytelser til politi
tjenestemenn - og kvinner er resultat av forhandlinger mellom partene i sektoren, noe statsråden ikke skal påvirke. Samtidig er det nødvendig at statsråden åpner for diskusjon om hvordan systemene for lønn og ytelser skal sikre nødvendig kapasitet til etterforskning av voldtekt og familievold.

Tor Mikkel Wara (FrP)

Svar

Tor Mikkel Wara: Det er som kjent Kommunal- og moderniseringsdepartementet som på vegne av staten gjennomfører sentrale forhandlinger med hovedsammenslutningene om lønn til statsansatte. De lokale lønnsforhandlingene i politiet foregår mellom Politidirektoratet og politiets tjenestemannsorganisasjoner. Som justisminister har jeg ingen rolle i disse forhandlingene.
La meg likevel understreke at en viktig del av forklaringen er at politiansatte som har turnusarbeid kompenseres økonomisk for den belastningen det medfører. Lønnsforskjellen mellom etterforskere og politiansatte som jobber med patrulje, er et resultat av at etterforskere ikke jobber turnus.
Jeg kan imidlertid forsikre representanten om at jeg følger utviklingen i straffesaksbehandlingen i politiet. Voldtektssaker skal prioriteres høyt. Det følger også av Riksadvokatens mål- og prioriteringsrundskriv for straffesaksbehandlingen. Et løft av etterforskningsfeltet står sentralt i gjennomføringen av nærpolitireformen. I dette arbeidet er handlingsplanen fra 2016 som Politidirektoratet har utarbeidet i samarbeid med riksadvokaten, viktig. Departementet innhenter statusrapporter om arbeidet i den ordinære styringsdialogen.