Une Bastholm (MDG): Hvilke tiltak vil olje- og energiministeren iverksette for å unngå at sjøpattedyr tar skade av seismiske undersøkelser og elektromagnetisk datainnsamling i norske havområder?
Begrunnelse
Den 25. oktober 2018 signerte olje- og energiministeren og Russlands minister for miljø og naturressurser en avtale om gjensidige rettigheter til seismikkundersøkelser i Barentshavet. Ifølge olje- og energiministeren vil avtalen gjøre det enklere for begge land å kartlegge olje- og gassforekomster ved og langs delelinjen.
Barentshavet er et av verdens mest produktive havområder, med et rikt bunndyrsamfunn og store bestander av fisk, sjøfugl og sjøpattedyr. Blant sjøpattedyrartene som lever der finner vi blant annet knølhval, finnhval, vågehval, blåhval, grønlandshval, narhval og belugahval.
Forskning i mange land bekrefter at hval og andre sjøpattedyr kan få hørselsskader av seismikkskyting. Det er bakgrunnen for at en rekke land har krav om at seismikkfartøy skal ha en sjøpattedyrkyndig person (Marine Mammals Observer, heretter forkortet MMO) om bord for å forebygge slike skader. Blant landene som har krav og retningslinjer om MMO ved seismikkundersøkelser er Storbritannia, Irland, New Zealand, Australia og Canada.
Norge er en betydelig sjøfarts- og fiskerinasjon, og samtidig en ekspansiv olje- og gassprodusent med ambisjoner om økt petroleumsaktivitet i arktiske strøk. Likevel har vi ikke et regelverk for seismikkskyting og tilsvarende marin, industriell støyforurensning som holder samme standard som havnasjoner vi liker å sammenligne oss med.
Ressursforskriftens § 9 slår fast at "fartøy som foretar seismisk undersøkelse, skal ha fiskerikyndig person om bord når det er nødvendig av hensyn til fiskerivirksomheten i området», for å redusere risikoen for at seismikkundersøkelsene skader fiskebestander. Forskriftene stiller imidlertid ikke samme krav til å ha en MMO om bord. Man kan ikke forvente at en fiskerikyndig skal ha tilstrekkelig kunnskap om sjøpattedyr til at hensynene til disse blir ivaretatt.
Den 22. juni 2018 la Olje- og energidepartementet fram et forslag til ny lov om mineralvirksomhet på sokkelen. Mineralutvinning på havbunnen vil øke behovet for seismikkundersøkelser, som kan føre til økt risiko på skader på fisk og sjøpattedyr.