Petter Eide (SV): Det er i dag mulig å straffeforfølge personer i Norge for bruk av seksuell vold i krig. Årets Nobels fredspris har satt fokus på viktigheta av at land bruker denne muligheten.
Kan statsråden redegjøre for hvor mange saker hvor det er tatt ut tiltale hel- eller delvis for handlinger knyttet til seksualisert vold i krig, og hva gjøres for å etterforske personer som oppholder seg i Norge som har begått krigsforbrytelser knyttet til seksualisert vold i krig?
Begrunnelse
Mads Harlem, assisterende likestillings- og diskrimineringsombud, har blant annet i et innlegg i VG satt fokus på at det er få saker i Norge hvor det er tatt ut tiltaler for handlinger knyttet til seksuell vold i krig. Påtalemyndighetene bruker ikke disse bestemmelsene i straffeforfølgningen av for eksempel nordmenn som har deltatt i IS sine krigshandlinger i Syria og Irak. Disse straffes i dag utelukkende etter straffebestemmelsene om terror. En av årsakene er at det at det er lettere å bevise deltagelse i en terrororganisasjon enn at det er begått seksuell vold. Bakgrunnen er blant annet at straffebestemmelsene om terror ikke inneholder noe om seksuell vold. Vi får dermed heller ikke noe dokumentasjon på hvor mange i Norge som er blitt utsatt for seksuell vold i krig og konflikt.
Seksuell vold kan handle om voldtekt, tvungen prostitusjon, tvungen abort, tvungen nakenhet eller ulike former for seksuell tortur som utøves mot sivile, særlig kvinner og barn, men også menn, i konflikter over hele verden. Å ikke etterforske dette er med på å fortsette å usynliggjøre problemet, og ikke gi ofrene den oppreisning som de fortjener.