Skriftlig spørsmål fra Bjørnar Moxnes (R) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:598 (2018-2019)
Innlevert: 14.12.2018
Sendt: 14.12.2018
Besvart: 21.12.2018 av utenriksminister Ine Eriksen Søreide

Bjørnar Moxnes (R)

Spørsmål

Bjørnar Moxnes (R): Abdullah Öcalan har siden 1999 sonet en livstidsstraff på fangeøya Imrali i isolasjon. Han har blitt holdt i total isolasjon siden 2016 av tyrkiske myndigheter og har blitt nektet besøk fra sin advokat siden 2011. Nøytral informasjon om helsetilstand kommer ikke ut, noe som er et brudd på Den europeiske menneskerettskonvensjonen.
Vil utenriksministeren legge press på Tyrkia, som Norge er alliert med gjennom NATO, for at hans advokater og familiemedlemmer får besøke han på Imrali?

Begrunnelse

Rødt er bekymret over situasjonen for det kurdiske folket og deres representant Abdullah Öcalan. I 1999 ble Öcalan bortført fra Kenya og brakt til fangeøya Imrali.
Etter at Tyrkia brøt med fredsprosessen i 2015 har Öcalan blitt utsatt for flere brudd på menneskerettigheter og internasjonal lov. Hans rett til å få tilgang til sine advokater og familiemedlemmer er blitt brutt siden juli 2016. Kurderne over hele verden, spesielt det kurdiske samfunnet i Norge er opptatt av situasjonen for Öcalan.
For å få avsluttet krigen og få fredsprosessen på sporet igjen, er det avgjørende at den rettsstridige og inhumane isolasjonen av Öcalan opphører. Hans advokater, som ikke har ikke fått besøke han siden 2011, må igjen få slippe inn til han. Fredsprosessen fra høsten 2012 fram til våren 2015 viste at deltakelse fra Öcalan var avgjørende for at den gjorde framskritt. Den totale isolasjonen siden da, bare avbrutt av et kort besøk fra hans bror i september 2016, har blokkert nye fredsforhandlinger, i tillegg til påkjenningene dette medfører for Öcalans helse.
Det er en grunnleggende rett at familien, hans juridiske representanter og offentligheten blir informert om Ocalans helse. Vi understreker derfor at det er viktig at Ocalan snarest få besøk av sine advokater og familie. Det fremmes nå krav om at Europarådets komite for beskyttelse mot tortur (CPT) skal få besøke han på Imrali. Jeg viser til Dokument nr. 15:635 (2017-2018) der jeg spør utenriksministeren må legge press på Erdogan-regjeringen for at den skal godta at CPT får slippe inn til han på Imrali. Jeg registrerer svaret, men understreker at situasjonen ikke har blitt bedre, tvert imot.
Norge er alliert med Tyrkia, og har derfor et ansvar for å sørge for at sine allierte ikke bryter med grunnleggende menneskerettigheter.

Ine Eriksen Søreide (H)

Svar

Ine Eriksen Søreide: Regjeringen legger overfor tyrkiske myndigheter vekt på vår generelle bekymring for menneskerettssituasjonen i Tyrkia og understreker også betydningen av å respektere internasjonale forpliktelser.
Samtidig støtter regjeringen Europarådets samarbeid og dialog med tyrkiske myndigheter. Europarådets viktigste oppgave er å verne om menneskerettigheter, demokrati og rettsstatsprinsippet, og de jobber med spørsmål knyttet til Öcalans soningsforhold i Tyrkia.
Europarådet følger situasjonen i Tyrkia tett og behandler den i flere av sine organer. Den europeiske komiteen for forebygging av tortur (CPT) har jevnlig kontakt med tyrkiske myndigheter. Komiteens rapport etter det siste besøket i fengslet der Öcalan sitter, og Tyrkias svar, ligger på Europarådets hjemmesider. Det framgår der at tyrkiske myndigheter bes om å sikre at alle fanger på Imrali får mulighet til besøk av slektninger og advokater.