Skriftlig spørsmål fra Willfred Nordlund (Sp) til kunnskaps- og integreringsministeren

Dokument nr. 15:599 (2018-2019)
Innlevert: 14.12.2018
Sendt: 14.12.2018
Besvart: 20.12.2018 av kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner

Willfred Nordlund (Sp)

Spørsmål

Willfred Nordlund (Sp): IMDi har anmodet norske kommuner om å ta imot 5 350 flyktninger i 2019.
Hvordan skårer de 235 kommunene som er anmodet om å bosette flyktninger på de nye kriteriene for fordeling av flyktninger til kommunene, og kan statsråden gi en oversikt over hvilke kommuner som er bedt om å bosette med innbyggertall og antall flyktninger de er anmodet om å bosette?

Jan Tore Sanner (H)

Svar

Jan Tore Sanner: Regjeringen er i gang med et integreringsløft. Målet er å få flere raskere ut i arbeid og utdanning. Da er det viktig å se bosettingspolitikken og integreringspolitikken i sammenheng. Kunnskapsdepartementet har derfor, fra og med i år, innført ny praksis med å godkjenne kriteriene for anmodninger til kommunene om bosetting neste år. Tidligere er det IMDi og Nasjonalt utvalg for bosetting som har fastsatt disse kriteriene, uten involvering av departementet.
Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) sendte 12. desember anmodninger til kommunene om bosetting i 2019. I forkant har IMDi gjennomført regionvise fordelingsmøter i samarbeid med KS og BUFetat. Det var enighet mellom de tre om anmodningstallene til kommunene. Anmodningstallene er, ifølge IMDi, utarbeidet innenfor rammene av departementets kriterier.
I 2019 skal bosettingen være spredt over hele landet og det skal, som hovedregel, ikke bosettes nyankomne flyktninger i områder med høy andel innvandrere. Samtidig er det såpass få som skal bosettes at det ikke har vært aktuelt å anmode alle kommuner.
Med de nye kriteriene legges det mer vekt på resultater i integreringsarbeidet, og muligheten for at de bosatte kan komme i arbeid. Kommunene som er anmodet har gode resultater for sysselsetting etter endt introduksjonsprogram. I anmodningene er det tatt hensyn til kommunenes kapasitet og kompetanse til å sikre godt integreringsarbeid. Det er også tatt hensyn til beredskap for opp- og nedbygging av bosettingskapasiteten, stabilitet i tjenestene og evne til omstilling. Det er lagt vekt på å bosette flyktninger i fylker og kommuner som trenger arbeidskraft og som har et godt tilbud om kvalifisering.
De nye kriteriene har ført til at de største byene er anmodet om å bosette færre enn tidligere. Oslo er for eksempel anmodet om å bosette 100 færre enn i 2018 – fra 350 til 250. En del mindre kommuner har blitt anmodet om å bosette flere. Anmodningstallene for bl.a. Vinje, Rakkestad, Ski, Frogn, Nesodden og Spydeberg er økt fra 10 til 15. Noen kommuner som ikke ble anmodet om å bosette i 2018 er blitt bedt om å bosette i 2019. Det gjelder Eidsvoll (15), Ål, Fjaler, Lærdal, Steigen, Hamarøy, Tranøy, Frøya, Bjugn og Suldal (10).
På IMDis nettsider finnes alle anmodningstall på kommunenivå: https://www.imdi.no/planlegging-og-bosetting/bosettingsprosessen/imdis-anmodning/