Skriftlig spørsmål fra Lise Christoffersen (A) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:606 (2018-2019)
Innlevert: 15.12.2018
Sendt: 17.12.2018
Besvart: 20.12.2018 av arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie

Lise Christoffersen (A)

Spørsmål

Lise Christoffersen (A): Hvor mange mottakere av arbeidsavklaringspenger ble for første gang vurdert for unntak etter folketrygdlovens § 11-12, 2. ledd i august, september og oktober 2018, og hvor mange fikk unntak innvilget i antall og prosent?

Begrunnelse

Dagsavisen har fredag 4. desember 2018 et oppslag om en person som fylte unntaksvilkårene 13. februar i år (behov for behandling eller arbeidsrettet tiltak, og aktivt bidro for å komme i arbeid) og fikk forlenget perioden fram til 31. mai. Fra 31. mai fylte hun ikke lenger disse vilkårene, selv om hun ikke var ferdig avklart.
I samme avis 8. desember 2018 står det en artikkel der navngitte advokater viser til at det nye regelverket er for strengt og mangler rom for bruk av skjønn. De hevder:

"Mange av dem som ved utløpet av treårsperioden er på god vei til å komme seg inn i arbeidslivet, ramler nå ut for godt."

Nye og strengere regler for AAP ble iverksatt 1. januar 2018. Siden det antakelig kan ta noe tid før praksis er endret på samme måte over hele landet, gjelder spørsmålet dem som ble vurdert for unntak i august, september og oktober 2018 (eventuelt også november dersom tall foreligger for hele måneden). Spørsmålet gjelder dessuten bare dem som ble vurdert for unntak for første gang.

Anniken Hauglie (H)

Svar

Anniken Hauglie: Folketrygdlovens § 11.2 andre og tredje ledd regulerer muligheten til å få en forlenget periode på arbeidsavklaringspenger:

"Stønadsperioden kan forlenges i inntil to år dersom sykdom, skade eller lyte er hovedårsaken til at medlemmets arbeidsevne ikke er avklart mot arbeid eller uføretrygd, og
a) medlemmet først etter langvarig utredning har begynt med hensiktsmessig medisinsk behandling og/eller arbeidsrettet tiltak, eller
b) medlemmet har vært forhindret fra å kombinere medisinsk behandling og arbeidsrettet tiltak.

Stønadsperioden kan også forlenges i inntil to år dersom medlemmet deltar på et opplæringstiltak."

Arbeids- og velferdsdirektoratet har orientert om at samlet sett ble 2854 personer vurdert etter unntakene fra varighetsbestemmelsen i perioden august til november 2018. Totalt fikk 1876 personer innvilget unntaket. Dette tilsvarer 66 prosent av dem som søkte om unntak.
Direktoratet har videre orientert om at 2322 personer ble for første gang vurdert for rett til arbeidsavklaringspenger etter § 11-12 andre ledd i denne perioden. Blant disse fikk 1345 innvilget arbeidsavklaringspenger, mens 977 fikk avslag. Dette betyr at 58 prosent fikk innvilget ytelsen etter § 11-12 andre ledd.
Av de 977 personene som fikk avslag etter andre ledd, kan det også være personer som mottar arbeidsavklaringspenger i inntil åtte måneder i ventetiden på behandlingen av et krav om uføretrygd, eller som er ferdig avklart mot arbeid som mottar arbeidsavklaringspenger i inntil seks måneder.
I tillegg til personer vurdert etter bestemmelsens andre ledd, kommer også personer vurdert i perioden på unntak etter § 11-12 tredje ledd (AAP ved gjennomføring av opplæringstiltak). 532 personer har blitt vurdert etter § 11-12 tredje ledd. Av disse har én person fått avslag.