Skriftlig spørsmål fra Lars Haltbrekken (SV) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:615 (2018-2019)
Innlevert: 17.12.2018
Sendt: 17.12.2018
Besvart: 19.12.2018 av arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie

Lars Haltbrekken (SV)

Spørsmål

Lars Haltbrekken (SV): 15.-19. oktober utførte Petroleumstilsynet nok et tilsyn på Goliatplattformen. Det avdekkes fremdeles feil og mangler som sammen med omfanget av utestående vedlikehold, gir utfordringer knyttet til håndtering av enkeltvis og samlet risiko på innretningen. Oljeselskapet Eni har nok en gang med all tydelighet ikke tatt det ansvaret de har for å sikre arbeidere og miljøet.
Hva vil statsråden gjøre for å sikre at Eni skjerper rutinene på Goliatfeltet og sikre at hensynet til arbeidere og miljø settes i høysetet?

Anniken Hauglie (H)

Svar

Anniken Hauglie: Jeg vil først understreke at det er virksomhetene selv som er ansvarlig for sikkerheten i norsk petroleumsvirksomhet. Myndighetenes oppfølging kommer i tillegg til, og ikke som erstatning for selskapenes oppfølging av egen virksomhet. Myndighetenes oppfølging av næringen er allikevel omfattende. Adgangen til å drive petroleumsvirksomhet i Norge er strengt regulert gjennom et system der alle sentrale aktiviteter i alle faser krever tillatelser, samtykker eller godkjenninger fra myndighetene. Videre stiller petroleumsregelverket særlige krav til kontroll og sikkerhet, og aktørene blir fulgt opp gjennom et bredt tilsynsregime.
Petroleumstilsynet fører tilsyn med at selskapene ivaretar sitt ansvar for sikkerheten. Tilsynet baserer sin oppfølging på en løpende vurdering av risiko og hvilke tiltak og virkemidler som vil gi best mulig effekt, og jeg mener det er Petroleumstilsynet selv som på faglig grunnlag må vurdere oppfølging og bruk av virkemidler i det enkelte tilfellet.
På Goliatplattformen har Eni hatt utfordringer med å få til sikker og effektiv drift og Petroleumstilsynet har fulgt prosjektet tett helt fra byggefasen. Petroleumstilsynet vil fortsette å følge opp Goliat og jeg forventer at ENI arbeider målrettet med å rette opp Petroleumstilsynets påpekninger og ivareta sitt ansvar for sikkerheten.
I april 2018 la jeg frem en melding til Stortinget om HMS i petroleumsvirksomheten, Meld. St. 12 (2017-2018). Her drøftes blant annet utviklingen i næringen og Petroleumstilsynets tilsynsstrategi. Norsk petroleumsvirksomhet er preget av endringer over tid, både i aktivitetsnivå, lønnsomhet og aktørbilde, og Petroleumstilsynet må på en aktiv måte tilpasse seg utviklingen i virksomheten.
For å følge opp at virksomhetene fortsatt videreutvikler et høyt sikkerhetsnivå, må Petroleumstilsynet være et sterkt og tydelig tilsyn som på en aktiv måte tar stilling til effektiv virkemiddelbruk og tar i bruk hele bredden av virkemidler om nødvendig. Som et viktig oppfølgingspunkt etter HMS-meldingen, har jeg bedt Petroleumstilsynet om å iverksette et utviklingsarbeid for å tydeliggjøre og videreutvikler sin tilsynsstrategi og virkemiddelbruk. Dette er et arbeid tilsynet er godt i gang med.
I tillegg har tilsynet satt i gang et eksternt utredningsprosjekt som blant annet skal se på læring og forbedringstiltak etter bl.a. utbyggingen av Goliat.
Utviklingsarbeidet vil bli fulgt opp av departementet.